Guiden som hjälper dig anlita seriösa underentreprenörer | Byggföretagen

Guiden som hjälper dig anlita seriösa underentreprenörer

Sund konkurrens är ett prioriterat fokusområde för Byggföretagen. Därför har vi tagit fram Råd & tips vid anlitande av underentreprenör, en guide med konkreta tips till byggföretag för hur man kontrollerar underentreprenörer och håller sin verksamhet fri från fusk. Sofie Wilhelmsson, skatteexpert, svarar på tre snabba om den nya guiden.

Publicerad:

Vad är syftet med guiden?

– Syftet är att vi vill visa på hur man kan kontrollera sina underentreprenörer på ett sätt som inte behöver vara krångligt eller dyrt. Den syftar också till att lyfta frågan om en sund byggbransch. Alla har ett ansvar, inte enbart de stora bolagen eller enbart de små. Alla måste hjälpas åt.

Vad är bra att kolla innan man anlitar en underentreprenör?

– Det första jag rekommenderar är förstås att man läser vår guide. Konkret är det bra att först kontrollera om företaget är godkänt för F-skatt och registrerat för moms, om det finns kollektivavtal för ifrågavarande arbete, att företaget inte har några förfallna fordringar från arbetstagare för lön eller andra ersättningar, och om företaget är anslutet till ID06-systemet.

Varför är det viktigt för seriösa aktörer att kontrollera sina underentreprenörer?

– Seriösa aktörer har en viktig roll för att skapa en sund bransch. Det handlar naturligtvis om att skapa en sund byggbransch som bidrar till samhället, men det är också viktigt att seriösa aktörer blir medvetna om vad de riskerar om de får in oseriösa aktörer i sina projekt. Om de som sitter på uppdragen och pengarna ställer frågor och ställer krav blir det mycket svårare för de oseriösa företagen att verka.