Årets mest inspirerande resa! | Byggföretagen

Årets mest inspirerande resa!

För utmärkelsen Den mest inspirerande resan söker vi efter en person vars berättelse om hur hon klev in i byggbranschen är i fokus.

Uppdaterad:

De tre nominerade är:

Shakrin Ahmed, projektledare, AFRY

”Drömmen om att få vara en del av samhällsutvecklingen blev allt starkare ju äldre jag blev.”

Berätta varför du valde att kliva in i byggbranschen?

Byggbranschen har varit en barndomsdröm för mig och den drömmen levde kvar som vuxen. Jag älskar utmaningar och fick alltid höra att byggbranschen var för män och att jag borde hålla mig till ”kvinnliga yrken”. Jag höll dock aldrig med och köpte inte resonemanget. Drömmen om att få jobba och vara en del av samhällsutvecklingen blev allt starkare ju äldre jag blev. Jag bestämde mig därför att söka Byggteknik & Design på KTH efter studenten. Idag vet jag att jag gjorde rätt och är glad över att jag valde att följa mina drömmar trots alla motgångar!

Berätta om din resa kring att förbättra och utveckla byggsektorn.

Jag brinner för den digitala utvecklingen inom byggbranschen, men även jämställdhetsfrågan då jag under mina första år som ung kvinna fick en hel del kritik och motgångar där min kunskap som ung kvinna ifrågasattes på byggarbetsplatsen. Min envishet och vilja att göra skillnad har drivit mig till att vara med i exempelvis IGE-day, där jag (och en kollega) under en dag bjöd över unga tjejer till vår arbetsplats i syfte att inspirera dem till att välja byggbranschen. Den digitala utvecklingen med BIM står mig nära och jag jobbar ständigt med att bidra till den utvecklingen. På min tidigare arbetsplats startade jag ett pilotprojekt gällande BIM i Kalkylskedet.

Berätta om de utmaningar du har stött på?

De främsta utmaningarna har varit kritik och åsikter från främst äldre manliga kollegor i produktion. I produktion har jag exempelvis fått höra att jag som tjej måste jobba mer för att få samma respekt som männen i gruppen. Med tiden har jag dock lärt mig att stå upp för mig själv och motbevisa alla de som tycker så. Många gånger har jag varit med om att folk har förutfattade meningar och dömer en utifrån ens utseende, bakgrund eller kön – innan man ens hunnit visa vad man kan bidra med.

Nominering (sagt om Shakrin):

Min före detta kollega och vän Shakrin har gjort en lång resa till byggbranschen, mot alla odds. När hon var åtta år flydde hon och hennes familj från Irak till Sverige och hamnade i Stockholm. När hon sökte in till en byggutbildning undrade många varför hon ville jobba i en bransch som dom hört mest dåligt om och där det ”bara jobbade gubbar”. Det var mycket motstånd, men hon ville verkligen.

Efter examen fick hon jobb hos oss och var delvis var ute i produktionen. Hon har utvecklats enormt från att knappt våga säga hej till folk till att vara involverad i många olika enheter inom företaget; hålla i BIM-projekt, föredrag för ungdomar och jobba för jämställdhet i bolaget. Det fina är att alla som träffar Shakrin kommer ihåg henne och tycker om henne. Hennes energi är helt unik. Det är beundransvärt hur hon alltid har stått upp för andra och sig själv genom att visa att alla behövs i den här branschen. Hon har fått kämpa mycket mot andras åsikter om varför hon jobbar med det hon gör; äldre män som tycker sig veta bäst – som ifrågasätter hennes kunskap som ung tjej. Hennes resa är som en blomma, och i framtiden kommer det vara en hel trädgård runt henne.

Sonja Högvall, Projektchef, NCC

”Varje dag ställs vi för nya utmaningar. Ingen kan lösa dem själv, men tillsammans blir det väldigt bra.”

Berätta om ett tillfälle då du har bidragit till att utveckla bygg- och anläggningsbranschen eller företaget du arbetar på.

Jag arbetar med stora anläggningsprojekt, som bör präglas av ett bra samarbete mellan alla inblandade parter för att säkerställa en bra arbetsmiljö. För mig känns det angeläget att riva ner de mentala murarna mellan olika specialområden, som till exempel markarbeten och trä- och betongarbeten. Ett exempel är ett tillfälle i ett av mina projekt, där vi snabbt behövde en ny arbetsledare på betongsidan. Vi fick en ny arbetsledare, som efter flera år som grävmaskinist, utbildade sig till arbetsledare inom mark och anläggning. Efter lite övertalande ställde han upp att testa att vara arbetsledare på betongsidan – med stöttning från oss andra på arbetsplatsen. Trots att han senare gick tillbaka till marksidan har han med sig erfarenheten och förståelsen för båda sidor. Den kunskapen har han spridit vidare, vilket har gjort att arbetsmiljön på hela arbetsplatsen förbättrades.

Hur du har förbättrat och utvecklat byggsektorn?

I mitt dagliga arbete vidareutvecklar jag bygg- och anläggningsbranschen genom att bredda bilden av vem som kan arbeta där. Jag försöker ge nya i branschen möjligheten att komma in i verksamheten, främst genom praktik. Jag tror att det är viktigt att, tidigt under utbildningen, komma ut på byggarbetsplatser och lära sig vårt arbete från grunden.

Berätta om de utmaningar du har stött på.

Jag vet att jag själv i början ansågs som en lite udda fågel, när jag började på högskolan i Tyskland. Vi var fem kvinnor och 20 män då jag började och de flesta hade redan en yrkesutbildning i branschen sedan tidigare. Det tog ett tag och en viss envishet för att ta sin plats i gruppen. Det visade sig dock att vi är bäst när praktiska och teoretiska kunskapar kombineras och kompletterar varandra. Detsamma gäller även i våra projekt, där jag som tysk kvinna kanske sticker ut lite ibland.

Beskriv gärna på vilket sätt du är en förebild.

Jag har mitt ursprung i en liten ort i norra Tyskland. Genom att hitta modet och ta steget att flytta hemifrån tidigt, och börja på ett tyskt gymnasium i Danmark, har jag utvecklats och visat mig själv att det mesta är möjligt – om man satsar helhjärtat. Denna inspiration och känsla har jag tagit med mig och fortsatt förmedla. Jag tror att det är viktigt att vara engagerad och ihärdig, men att samtidigt inte tappa glädjen för det vi gör. Varje dag ställs vi för nya utmaningar som behöver lösas i stora projekt. Ingen kan lösa dem själv, men tillsammans blir det väldigt bra.

Varför är det viktigt med inspiratörer och förebilder i bygg- och anläggningsbranschen?

För att branschen ska kunna vidareutvecklas är det viktigt med duktiga inspiratörer och förebilder, redan från utbildningens start – för att hålla glöd i den nyfikenheten som finns i början, annars söker sig ungdomar till andra branscher. Då erbjuder vi till exempel praktik- och traineeplatser. Själv fick jag upp motivationen när jag som student, via lyckliga omständigheter, fick en praktikplats på bygget av Svinesundsbron – som har präglat hela mitt yrkesliv.

Nominering (sagt om Sonja):

Som kvinnlig projektchef inom stora infrastrukturprojekt är Sonja en stor förebild för andra kvinnor.

Hon är specialiserad på entreprenader med stor vikt på betongkunskap, i projekt som exempelvis en järnvägsbro i Trollhättan, fontänanläggning i Malmö, motorvägsbroar i Småland, citytunnelprojektet i Malmö och nu bygger hon ”Europas modernaste reningsverk” på Sveriges lägsta punkt i Kristianstad.

Sarah Vargblomma, listmontör, Truppmontage AB

”Jag jobbar hårt med att sprida en så positiv stämning på arbetsplatsen jag bara kan. Det är något jag verkligen tror är viktigt.”

Berätta varför du valde att kliva in i byggbranschen?

Jag hamnade i byggbranschen för att jag såg flera större byggen där jag bor och kände ”det där är något jag skulle fixa”! Jag jobbade från början i en helt annan bransch, men tyckte att byggbranschen kändes som en spännande miljö och ett tillfredsställande jobb. Jag kom för utmaningen, men stannade på grund av mina fantastiska arbetskamrater. Jag hade en känsla av att den personliga utvecklingen skulle vara stor när man går ifrån ett servicejobb till byggbranschen – och det stämde verkligen.

Berätta om din resa kring att förbättra och utveckla byggsektorn.

Vi är en del kvinnor i byggsektorn idag, men vi kan definitivt bli fler. Och vi har massor att tillföra! Jag har under mitt år i byggsektorn försökt vara ett så gott exempel på det som jag har kunnat. Jag jobbar hårt med att sprida en så positiv stämning på arbetsplatsen jag bara kan. Det är något jag verkligen tror är viktigt. Jag är stolt över min arbetsplats och mina arbetskamrater – och visar det gärna!

Berätta om de utmaningar du har stött på?

Jag är döv, vilket givetvis har medfört utmaningar. Eftersom jag inte hör när arbetskamrater ropar får vi oftast förlita oss på att kommunicera på andra sätt. Blinkningar med lampor, viftningar med saker för att fånga uppmärksamhet. Att kasta en penna börjar nästan bli en klassiker! Annars är skrivna lappar eller teckningar ett bra sätt. Jag har börjat med hörselskydd bara för att undvika att dom som inte känner mig skall tro att jag ignorerar dem då de försöker kommunicera med mig. Några arbetskamrater har t o m lärt sig lite teckenspråk!

Nominering (sagt om Sarah):

Med sin glädje och energi har Sarah kommit in i företaget på ett bra sätt. Sarah har en funktionsvariation som döv och har därmed svårt att göra sig förstådd, förutom via till exempel meddelande på mobilen. Sarah är ute på byggarbetsplatser och sätter list och paneler. Hon har nu kommit in i arbetet, som hon utför med väldigt hög kvalité. Att Sarah klarar sin vardag på det föredömliga sättet har såklart även med övriga medarbetare att göra, som tålmodigt har visat och förklarat.