Hållbart byggande är lönsamt | Byggföretagen

Hållbart byggande är lönsamt

Färdplanen för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor 2045 har blivit nominerad till Årets miljöpris vid Betonggalan den 22 november. Hallå där! Birgitta Govén, energiexpert på Sveriges Byggindustrier.

Publicerad:

Vad är nästa steg med färdplanen?
– Nu ska det bli verkstad! Sveriges Byggindustrier tar tag i stafettpinnen och driver arbetet med implementeringen av färdplanen. Första veckan i september samlade Sveriges Byggindustrier 50 engagerade personer från hela värdekedjan för att kicka igång arbetet. Konsulter, arkitekter, byggföretag, materialleverantörer och fastighetsägare diskuterade och prioriterade vad som behöver göras. Nu kommer ett antal utvecklingsprojekt köras igång.

Vilka faktorer avgör om färdplanen lyckas?
– Bygg- och anläggningsbranschen har kommit en bit på vägen. Nu måste vi samverka genom hela värdekedjan för att lyckas ända fram. Vi börjar med att arbeta fram relevanta klimatkrav i både privat och offentlig upphandling. Vi ska också jobba med utbildning och uppföljning. Redan 2030 ska utsläppen ha halverats!

Varför ska Sveriges Byggindustriers medlemsföretag bry sig om färdplanen?
– Alla vill vara med och bidra till en bättre miljö. Genom att delta i färdplansarbetet mot klimatneutralitet ökar företagen dessutom sin konkurrenskraft i kommande affärer – hållbart byggande är lönsamt.