Jeanette Almvång: ”En dag med starka känslor” | Byggföretagen

Jeanette Almvång: ”En dag med starka känslor”

Den 15 november arrangerande BI Väst inspirationsdag för kvinnor i byggbranschen. Jeanette Almvång, administratör på Sveriges Byggindustriers region väst höll i programmet och hade bjudit in Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna som föredragshållare.

Publicerad:

Blev dagen så bra som du hade hoppats på?

– Jag såg att flera kvinnor blev djupt berörda av föredraget. Då kändes det riktigt bra och att den här dagen behövdes. Deltagarna var engagerade och hade många frågor efter att Kajsa Hessel hade pratat. Själv var jag precis lika nyfiken som alla andra på vad hon skulle säga, jag hade medvetet inte läst på eller frågat vad hon skulle prata om. Så det blev en hel del aha-upplevelser.

Jag är övertygad om att alla tar med sig ämnet eller en specifik fråga som de kan prata om under fikarasterna på jobbet. Och för vidare i respektive företag. Det här är en boost för hela företaget.

Varför behövs en särskild inspirationsdag för kvinnor i byggbranschen?

– Byggbranschen behöver jobba med attityder och göra sig mer attraktiv och välkomnande för kvinnor. Det här var ett sätt att ge kvinnorna både plats och uppmärksamhet. Vi behöver jobba med de här frågorna både på bredden och djupet.

De flesta kvinnor sitter på kontor eller på arbetsplatser. På den här dagen får man komma ut, koppla ifrån jobbet och samtidigt få lite inspiration. Kvinnor har generellt lättare för att pusta ut och låta axlarna sjunka ner när det inte finns några män i rummet. Vi släpper prestige och slipper känna oss påpassade. Sedan finns det alltid ämnen som tyvärr fortfarande bara kvinnor kan tala om. Det är som en vanlig konferens, bara med lite färre mörka kostymer än det brukar vara på ett event. 

Var det någon man på plats?

– Det var många som hade frågat. Men det fick de inte den här gången. Fast de behöver inte vänta länge. Den 12 december arrangerar vi en ny dag för alla. Då är det Ann-Sofie Lind som håller i dagen, med mångfald i fokus.