Medlemsporträtt: Framtidstro hos Håltagarna Borrteknik | Byggföretagen

Medlemsporträtt: Framtidstro hos Håltagarna Borrteknik

För ungefär ett år sedan tog Peter Danielsson över som vd i Håltagarna Borrteknik. Han efterträdde sin far Richard Danielsson som grundade företaget 1987. Håltagarna Borrteknik är verksamt i Mälardalen och delägare i Uppsala Betonghål.

Publicerad:


Hur förberedde du dig inför generationsskiftet?

– Jag har arbetat i företaget sedan 2006. Inför generationsskiftet gick jag en utbildning som heter SME-Akademin hos Entreprenörsskolan. Det är en utbildning i att driva företag – allt från styrelsearbete och krishantering till ekonomisk uppföljning. Det var otroligt givande att få träffa andra personer i samma situation och jag fick många bra kontakter.

Hur vill du sätta din prägel på företaget?

– Jag brinner för det familjära, att vi har en schysst jargong och attityd till varandra. Även utbildningsfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Vi har kompetent personal med yrkesbevis – det innebär en stolthet för medarbetaren, en säkerhet för oss och en trygghet för beställaren. Vi ska öka digitaliseringen, exempelvis genom elektroniska arbetsordrar och arbetsrapporter.

Hur ser marknaden ut i er region?

– Den ser okej ut. Just nu jobbar vi bland annat på Scania och Södertälje sjukhus. Historiskt har vi klarat oss ganska bra även i lågkonjunktur. Vi har framtidstro utan att bli stöddiga.

Ni är medlem i Branschorganisationen för byggnadsberedning (BFB), en förening inom Sveriges Byggindustrier som driver branschfrågor för företag som arbetar med håltagning, rivning och sanering. Vilka frågor är viktiga för er?

– Medlemskapet tyder på seriositet och ger oss tillgång till rådgivning i personal- och kollektivavtalsfrågor. Som medlem har du även större möjlighet att vara med och påverka utvecklingen i branschen. Eftersom det är svårt att få tag på utbildad personal ser vi gärna fokus på frågor som rör rekrytering, utbildning och kompetensförsörjning.

Hur arbetar ni med säkerhet och arbetsmiljö?

– Våra medarbetare ska alltid ha den utbildning och utrustning som krävs för att jobba säkert. Många av dagens verktyg och maskiner är lättare och mer ergonomiska än förut. Det finns även fasta alternativ till handhållna maskiner, vilket är skonsammare för användaren och minskar risken för vibrationsskador. Man ska dock vara medveten om att bra utrustning och utbildning kostar. Beställarna har därmed en viktig roll genom att anlita seriösa företag som tar arbetsmiljö och säkerhet på allvar.

Fakta Håltagarna Borrteknik Sverige AB

  • Verksamhet: håltagning och avancerad rivning
  • Kontor: Södertälje
  • Grundades: 1987
  • Anställda: ca 50 personer
  • Omsättning: ca 55 MSEK
  • Hemsida: http://www.haltagarna.se