Tanja Rasmusson: Olyckligt att regeringsbildningen dröjer | Byggföretagen

Tanja Rasmusson: Olyckligt att regeringsbildningen dröjer

Moderaternas partiledare UIf Kristersson röstades ned i riksdagens statsministeromröstning. Två månader efter valet är Sverige fortfarande utan en ny regering. Hallå där! Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

Publicerad:

Vilka frågor behöver en ny regering prioritera?

– Bostadsbyggandet måste upp i nivå med befolkningsökningen. Första steget är att avveckla posten som bostadsminister. Samhällsbygget är komplext och innefattar allt ifrån bostäder till infrastruktur. Det kräver en stark samordning inom regeringskansliet. Lyft upp alla frågor som rör behovet av fler bostäder till finandsdepartementet! 

Varför är mandatperioden så viktig?

– De kommande fyra åren ska bostadsbristen, etableringen av unga vuxna och integrationen av nyanlända klaras av samtidigt. Därför behöver trösklarna in till bostadsmarknaden sänkas. Det skärpta amorteringskravet måste ses över så att fler kan köpa en första bostad.

Hur ser förutsättningar till bostadspolitiska reformer ut? 

– Möjligheterna till breda samtal är goda. Bostadspolitiken hade ingen framträdande plats i valrörelsen. Det betyder att partierna inte heller låst fast sig i några sakpolitiska vallöften.