Ann-Sofie Lind: Mångfald räddar arbetskraften | Byggföretagen

Ann-Sofie Lind: Mångfald räddar arbetskraften

Galaxen bygg rivstartade seminariedagen med mångfald i Fokus den 12 december. Sen följde inspirerande […]

Publicerad:

Galaxen bygg rivstartade seminariedagen med mångfald i Fokus den 12 december. Sen följde inspirerande föredrag av Paula Lejonkula och Nima Bador.

Ann-Sofie Lind som i huvudsak arbetar med kompetensförsörjning, och arrangerade dagen i Göteborg, känner sig förväntansfull inför framtiden och tänker sig fler aktiviteter på temat.

Vad kan mångfaldsfrågorna betyda för byggbranschen?

Vi som bransch behöver bli bättre och satsa på frågan. Där finns en stor del av framtidens arbetskraft i Sverige. Byggbranschen kan bli en viktig samhällsaktör genom att skapa jobb och därmed också bidra till bostadsutveckling. Är vi duktiga på att förstå kulturella utmaningar och hitta rätt kompetens då blir vi den konstruktiva part vi vill vara.

Tar du med dig något speciellt från seminariet?

Båda Paula Lejonkula och Nima Bador höll mycket intressanta föredrag som var tankeväckande. De visade båda att trots våra olikheter och helt skilda bakgrunder så finns det enkla medel att överbrygga kulturskillnader. Nyanlända kan snabbt bli produktiva medarbetare som tar med sig stort värde bara vi har kompetens nog att förstå hur vi ska hitta dem, locka dem till branschen och få ut det bästa av dem.

Blir det fler liknande aktiviteter i framtiden?

O, ja. Mångfaldsaspekten kommer att spela stor roll för hur vi lyckas med kompetensförsörjningen i branschen. Den här frågan måste få mer uppmärksamhet. Alla parter i branschen behöver arbeta både strategiskt och klokt för att kunna välkomna nyanlända i arbetsstyrkan. Vi väljer att se positivt på utvecklingen och våra samhällsutmaningar.