Nytt samarbete välkomnar fler till byggbranschen | Byggföretagen

Nytt samarbete välkomnar fler till byggbranschen

Bygg- och anläggningsbranschen behöver rekrytera ungefär 20 000 nya personer varje år. Därför breddar nu Byggnads, Seko, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna satsningen Nubyggare. Genom Yrkesintroduktionsutbildning och Yrkesintroduktionspraktik skapar parterna tillsammans nya vägar in i bygg- och anläggningsbranschen för personer med ofullständig gymnasieutbildning och nyanlända.

Publicerad:

Samarbetet, som kallas Nubyggare, fokuserar på att skapa vägar in i bygg- och anläggningsbranschen för personer med ofullständig gymnasieutbildning och nyanlända. Varje år behöver branschen rekrytera ungefär 20 000 nya personer och det råder idag arbetskraftsbrist inom många yrken. Målet är att satsningen ska öppna upp vägar för nya grupper och på så vis öka jämställdheten och mångfalden i branschen.

– En modern och attraktiv byggbransch behöver vara mer jämlik och inkluderande. Kompetensbrist är en av våra medlemmars största utmaningar när Sverige växer och fler behöver en bostad och bättre infrastruktur. Därför är det viktigt att vi kan välkomna alla, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Sedan Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna skrivit avtal om Yrkesintroduktionsanställning och Yrkesorienteringspraktik har man arbetat tillsammans med sina samverkansorganisationer Byggnadsindustrins yrkesnämnd, Galaxen Bygg och Regionala samverkansgrupper för att få fler att arbeta i byggsektorn.

– Sverige behöver fler byggnadsarbetare så att vi kan bygga alla bostäder, skolor och vägar som behövs i vårt land. Att sitta på läktaren är inget alternativ, vi måste öppna upp nya vägar så att vi kan skapa fler jobb med schysta villkor. Med det här samarbetet kan vi ge killar och tjejer som inte gick klart sin gymnasieutbildning och nyanlända lärlingsplatser och en tydlig väg till en fullständig yrkesutbildning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Under 2019 förstärks samarbetet med nya matchningskoordinatörer i Galaxen Bygg. De ska arbeta som en effektiv länk mellan lokala Arbetsförmedlingar och företag. Redan nu är koordinatörerna på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå och Östersund.

– För oss är det självklart att vara med och ta ansvar för arbetsmarknaden. När samhället förändras ska vi vara en proaktiv kraft och möta upp den förändringen. Vi vill välkomna nya till branschen på ett schysst sätt, säger Valle Karlsson, förbundsordförande Seko.

Nubyggare samarbetar med nyhetskanalen Aktarr för att nå arabisktalande personer i Sverige. Tillsammans med företaget Lingio har man utvecklat en ny språkapp med interaktiva kurser i yrkessvenska för byggbranschen. Appen ska nu breddas med kurser för maskinförare och anläggningsarbetare. Informationsmaterial på enkel svenska ska också tas fram för att enklare nå ut till fler som vill börja arbeta i bygg- och anläggningsbranschen.

Nubyggare
Se filmen om Nubyggare