Snickarpodden (JM) finalist i Jämställdhetsbygget | Byggföretagen

Snickarpodden (JM) finalist i Jämställdhetsbygget

Finalisternas gemensamma nämnare är att de med aktiva insatser bidrar till en mer jämställd byggbransch. I Snickarpodden möter du kvinnorna som valde att byta sina jobb som bland annat florist och undersköterska för att ta på sig varsel och hjälm och ge sig ut på byggena. Snickarpodden görs av och med JMs snickarlärlingar Susanne Wacklin och Linn Gergi.

Publicerad:

– Det är väldigt glädjande att Snickarpodden blivit nominerat till Jämställdhetsbygget. Det är ett kvitto på att våra snickarlärlingars engagemang och driv har nått ut och faktiskt gör skillnad. Det kunde vi bland annat se i att det var ännu fler kvinnor som sökte sig till årets omgång av JMs traditionella lärlingsprogram, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM.

– Vi är otroligt glada och stolta över nomineringen till Jämställdhetsbygget. Genom Snickarpodden har vi gett en bild av hur det är att vara kvinna i byggbranschen och slagit hål på många fördomar som har funnits. Fler kvinnor har fått upp ögonen för att det finns en bransch som inte någon pratat om tidigare. Från Snickarpoddens lyssnare har vi fått väldigt många glada tillrop från andra kvinnor som antingen är nyfikna på byggbranschen eller jobbar i andra traditionellt mansdominerande hantverksyrken. Det är så kul att få kontakt med dem, säger Linn Gergi och Susanne Wacklin, snickarlärlingar på JM som även hörs i Snickarpodden.

– Jämställdhetsbygget är ett viktigt pris som byggbranschen tidigare har saknat. Medlemsföretagens starkaste behov är kompetensförsörjning. Vi behöver attrahera både kvinnor och män. Därför är det viktigt att synliggöra satsningar som aktivt bidrar till en mer jämställd bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Juryns motivering till nomineringen av Snickarpodden lyder:

”JMs Snickarpodd består av kvinnliga snickarlärlingar som berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM. Initiativet är ett kreativt och modernt grepp för hur byggbranschen kan nå ut till fler via digitala kanaler. Tack vare Snickarpodden har tiotusentals lyssnare fått en inblick och hur det kan vara ute på bygget – utifrån yrkesarbetarnas vardag och verklighet. Programledarna har på ett avslappnat, ärligt och underhållande sätt gett en välkomnande bild av byggbranschen samtidigt som de har slagit hål på fördomar, vågat ryta till om det som är fel, och uppmanat fler kvinnor att söka sig till branschen. Vi ser denna kanal som ett bra sätt att locka fler.”

Mer om Snickarpodden:

Snickarpodden tar dig med ut på byggena och ut i bodarna. Förbered dig på en och annan ocensurerad inblick i vardagen – men hör också arbetsglädjen, inspirationen och viljan hos snickarlärlingar som under 5 800 timmar ska lära sig ett nytt yrke. Säsong 2 av Snickarpodden släpps 28 februari.

Följ Snickarpodden på instagram
Podden hittar du där poddar finns samt på: http://snickarpodden.libsyn.com/

Om priset Jämställdhetsbygget 2019

  • Jämställdhetebygget grundades av Ina Djurestål, Pauline Diurson Runfors, Helena Walentowicz och Emma Ophus tillsammans med Sveriges Byggindustrier
  • Juryn består av Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert och vd Add Gender.
  • Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2019 koras på Årets Bygge 2019, den 26 mars, på Cirkus.