Yrkes-VM bygger yrkesstolthet | Byggföretagen

Yrkes-VM bygger yrkesstolthet

Den 22-27 augusti pågår Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland. Sveriges yrkeslandslag representeras av 28 tävlande varav fyra är betongarbetare, murare och plattsättare. Här vittnar några ledande representanter från byggsektorn om yrkestävlingars betydelse för att stärka yrkesstoltheten och attrahera fler unga till byggbranschen.

Publicerad:

Varför är det viktigt att byggsektorn deltar med ambassadörer i internationella yrkestävlingar?

– Yrkes-VM är en av världens största tävlingar och yrkeslandslaget ett av Sveriges viktigaste landslag. Våra tävlande är viktiga ambassadörer för byggsektorn och inte minst för våra yrkesutbildningar. De har tränat målmedvetet för att mäta sig internationellt och bygger yrkesstolthet som behövs för att kunna attrahera fler unga till våra yrken, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

– Det är en fråga om att arbeta långsiktigt med kompetensutveckling och kompetensförsörjning, ett ansvar som alla vi med murning i hjärtat och i verksamheten måste ta för att fler ska uppmärksamma det viktiga yrkeskunnandet. Genom att ge dessa duktiga hantverkare tiden att delta och träna inför Yrkes-VM så ger man inte bara individen en utvecklingsmöjlighet utan även sitt eget företag och branschen draghjälp inför framtiden, säger Johan Onno, vd Spef (branschföreningen för Murat och Putsat byggande).

– Som hantverkare blir du aldrig fullärd och ett VM är alltid ett VM. Det är viktigt att uppmärksamma yrket plattsättare med alla medel vi kan för att skapa en bra känsla, även för de som inte tävlar. Att kunna mäta kunskap och skicklighet internationellt ger även lite extra spänning, säger Ralf Jerad, vd Byggkeramikrådet.

– För att visa på de jobbmöjligheter som finns, skapa engagemang och en stolthet att jobba med betong. Vi måste bidra till ökad kunskap om de olika yrken som finns inom byggbranschen. Ge morötter till utveckling, lyfta fram yrkesstoltheten och den samhällsnytta som jobben är med och bidrar till säger Malin Löfsjögård, vd Svensk betong.

– Oscar Eriksson blir en bra ambassadör för betongyrket, så att fler söker in på våra yrkesskolor i länet. Yrkesprogrammen måste få in fler elever då det råder stor brist i byggbranschen, säger Kenneth Gropendahl, personalsamordnare och lärlingsansvarig på Sh Bygg. 

Fakta om Yrkes-VM 2019

  • Det är första gången Ryssland är värdland för tävlingen. 
  • Årets tävling har mottot ”Skills for the future”.
  • Totalt deltar 63 länder med 1300 tävlande, som tävlar i 56 yrken.
  • Sverige deltar med 28 tävlande i 25 yrkesgrenar.
  • Tävlingsgrenen murare (som @abbeahlenius tävlar i) är en av de grenar som hängt med sedan starten 1950.
  • 2020 fyller Worldskills (Internationella yrkestävlingar) 70 år.