”Sverige har mycket att lära av Finlands bostadspolitik” | Byggföretagen

”Sverige har mycket att lära av Finlands bostadspolitik”

Hallå där! Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, som den 9-11 september besöker Helsingfors tillsammans med en delegation från Västerbottens Byggmästareförening.

Publicerad:

Vad står på schemat? 

– Vi ska träffa våra kollegor på Finlands Byggindustrier för att prata om stadsplanering, markanvändning och så klart få se en del byggprojekt runt om i Helsingfors. Vi träffar också chefekonomen på finska Fastighetsförbundet för att höra mer om hur systemet med friare hyressättning och ARA-bostäder, en form av social housing, fungerar. Sista dagen är vi inbjudna till Sveriges ambassad för att få höra mer om det politiska och ekonomiska läget i Finland.

Varför är Finland ett bostadspolitiskt föregångsland?

– Finland har varit modiga och till exempel vågat gå före med en anpassning till friare hyressättning för att öka rörligheten i det befintliga beståndet. Sverige har mycket att lära av Finland när det gäller att våga vara politiska och fatta tuffa beslut. Det blir spännande och nyttiga dagar!

Vilka tre finländare skulle du helst äta middag med – levande eller döda?

– Enkelt! Elisabeth Rehn, Carl Gustaf Mannerheim och Johan Ludvig Runeberg. Samtliga tre har visat prov på en rak ryggrad, stark integritet och stort mod. Som sagt – vi har mycket att lära av Finland.