”Lika roligt efter ett halvt sekel i byggbranschen” | Byggföretagen

”Lika roligt efter ett halvt sekel i byggbranschen”

Gull-Britt Jonasson är koncern-vd och ägare till Finja. Hon har varit med i familjeföretaget sedan barnsben och har haft stort inflytande på utvecklingen från grustag till ett av landets ledande betongföretag.

Publicerad:

Finja grundades 1957 efter att entreprenören Kaj Andersson fått ett grustag som betalning för en leverans med vitvaror. Hela familjen hjälpte till med företaget, så även dottern Gull-Britt som delade ut fakturorna på cykel och fick behålla frimärkspengarna.

– Entreprenörsådran kommer förmodligen från min far. Mamma var också en förebild som visade att det går att kombinera jobb och familj. Hon arbetade under hela min uppväxt samtidigt som hon tog hand om mig och mina fem syskon, berättar Gull-Britt.

Gull-Britt blev ekonomiansvarig 1970 och tog över som vd 1989. Hon köpte ut syskonen när hennes far dog år 2000. Idag äger hon Finja tillsammans med sina två barn, vilka också är aktiva i bolaget.

Var det viktigt för dig att barnen skulle börja i familjeföretaget?

– Nej, det var inget självändamål. Det viktigaste är att göra rätt ur såväl affärsmässigt som barnens perspektiv. Men visst är jag glad över deras val.

Likt de flesta företag har även Finja mött motgångar längs vägen. Gull-Britt nämner särskilt två utmaningar som var extra tuffa. 1978 drabbades företaget av en stor brand. Då lånade man pengar för första gången och byggde Europas modernaste anläggning. Nästa svåra period kom under den svenska fastighetskrisen i början av 1990-talet då man lyckades övervintra med hjälp av en exportsatsning i Tyskland.

– Gemensamt för dessa två händelser var att vi vågade satsa i ett utsatt läge.

Genom åren har Gull-Britt vunnit en rad priser, bland annat Årets Företagare i Sverige (2002). Hon var även den första kvinnan som valdes in i Sveriges Byggindustriers styrelse. 

Vad har du för drivkrafter?

– Jag drivs av utveckling, tillväxt, nyfikenhet och framåtanda. Som entreprenör blir du aldrig nöjd. Byggbranschen fyller en viktig samhällsfunktion och jag vill vara med och påverka!

Vad är det svåraste med ditt arbete?

– Att prioritera och välja. Det finns så mycket roligt och spännande man kan göra, men jag har lärt mig att man måste välja bort. Att fokusera på färre saker och göra dem riktigt bra.

Finja har runt 800 anställda, hur är du som chef?

– Mitt mål är att vara äkta och engagerad i alla situationer. Jag har ingen personlig prestige utan det viktiga är att hitta den bästa lösningen. Eftersom jag själv är ekonom omger jag mig med jätteduktiga tekniker. Jag delegerar gärna ansvar och befogenheter till personer som får saker gjort.

Du har inga planer att gå i pension?

– Jag vill fortsätta så länge som hälsan är med mig och det är lika roligt att gå till jobbet varje dag. Men de ska inte behöva kasta ut mig, avslutar Gull-Britt med ett skratt.

Namn: Gull-Britt Jonasson
Titel: Koncern-vd och ägare till Finja AB
Ålder: Född 1951
Familj: Maken Lars och två barn, födda 1977 och 1981
Bor: Vid havet på somrarna och lantligt på vintrarna