”Det gäller att ha mod och ta initiativ” | Byggföretagen

”Det gäller att ha mod och ta initiativ”

De senaste åren har norrländska Contractor uppvisat en stark tillväxt och nu höjer bolaget målsättningen. Koncernchef Fredrik Andersson lyfter fram lokal förankring och mod att gå sin egen väg som viktiga framgångsfaktorer.

Publicerad:

Contractor är ett företag med gamla anor. Det grundades redan 1910 och var med och uppförde huvudkontoret åt Stockholms Enskilda Bank vid Kungsträdgården (1912). Företaget medverkade även vid bärgningen av regalskeppet Vasa.

– Det är ett fint arv, inte många svenska bolag är 110 år gamla. Grundaren Hans J. Krogh framhöll att framgångsrika bolag byggs av människor samt att det gäller att ha mod och ta initiativ. Det har jag tagit fasta på, säger koncernchef Fredrik Andersson.

Själv kom han in företaget 2008. Innan dess hade han arbetat 25 år på Skanska, senast som distriktschef i Västerbotten.

– Jag fick möjlighet att köpa in mig som delägare i Contractor. Det lockade att vara egen företagare, att få påverka allt från bilinköp till stora projekt. Jag är glad att jag tog chansen!

På den tiden hade Contractor 50 anställda på två orter och omsatte 100-150 miljoner kronor årligen. 2019 har bolaget 400 anställda, finns etablerade på sex orter (Skellefteå, Umeå, Lycksele, Hemavan, Sundsvall och Jörn) och beräknas omsätta en miljard kronor. Bakom siffrorna ligger både organisk tillväxt och förvärv. Contractor har som mål att bli det ledande byggföretaget i Norrland, med lokalt ägande som en av grundpelarna.

– Vi har en vd med ägarandel på respektive ort och jobbar nästan uteslutande med egen personal. Lokal förankring är otroligt viktigt. Det bidrar till vi-känsla och ansvarstagande, vilket i sin tur ger ökad kvalitet.

Vad har du för drivkrafter?

– Jag är ingen förvaltare utan vill att det ska hända något hela tiden. Jag gillar förändringar och utmaningar. De projekt som är roligast och går bäst är ofta de som ingen annan vill ha. Som till exempel när Skellefteå kraft ville ha hjälp att flytta en ö. Eller när beställaren av ett bostadsprojekt i Umeå kortade byggtiden från 15 till 8 månader. Då löste vi det. Men det gäller att vara kreativ och våga testa nya lösningar.

Vad har du lärt dig under resans gång?

– Mod är viktigt, att inte vara rädd för att göra fel. Till skillnad från många andra anställer vi först och skaffar uppdrag sedan. Vår erfarenhet är nämligen att så länge vi har resurserna och är flexibla så dyker jobben upp.

Vilka är de största utmaningarna?

– Resurser, att få tag på personal är en jätteutmaning. För att bredda rekryteringsbasen har vi infört ett eget system med vuxenlärlingar. Det är mogna personer (minst 30 år) med arbetslivserfarenhet från andra branscher, exempelvis bilindustrin. Efter två år som lärling är de fullbetalda. Det funkar väldigt bra.

På det personliga planet har Fredrik nyligen genomgått sin största utmaning hittills. För tre år sedan drabbades han av en allvarlig cancer. Som tur var upptäcktes sjukdomen i tid och behandlingen var framgångsrik.

– När jag blev sjuk byggde vi om organisationen ifall jag inte skulle kunna fortsätta. Så här i efterhand var det väldigt nyttigt för vårt företag. Andra personer fick ta ett steg framåt medan jag kunde jobba mer med strategi och att utveckla företaget.

Hur vill ni företaget ska utvecklas framöver?

– Fram tills nyligen var vår målsättning att omsätta en miljard kronor år 2024. Nu ser det ut som att vi når den nivån redan i år. Därför har vi reviderat målsättning till tre miljarder, 1000 anställda och etablering på tre nya orter till 2024.


Fredrik Andersson

Titel: Koncernchef Contractor.
Ålder: Född 1962
Utbildning: Fyraårigt tekniskt gymnasium
Familj: Fru och fyra vuxna barn
Bor: Skellefteå
Fritid: Hängiven supporter och styrelseledamot i Skellefteå AIK, snickrar hemma

Fredrik Andersson sitter även i Sveriges Byggindustriers förbundsstyrelse. 
Läs mer: contractorbygg.se