”Entreprenörskapet ska genomsyra hela organisationen” | Byggföretagen

”Entreprenörskapet ska genomsyra hela organisationen”

Ola Serneke är ett bevis på att hårt arbete oftast lönar sig. Han har skapat ett av landets största byggföretag men lutar sig inte tillbaka. Nu vässas den svenska organisationen samtidigt som Serneke tar sina första steg utomlands.

Publicerad:

Ola Sernekes karriär i byggbranschen startade med en praktikplats på Peab 1996. Praktiken ledde till en traineetjänst och därefter följde en rad olika befattningar. Parallellt med anställningen drev han egna verksamheter som sålde t-shirts, bildskärmsfilter, fläktregulatorer med mera. 2002, då Ola hade avancerat till arbetschef, sade han upp sig och startade byggbolaget Sefa i Göteborg med knappt tio anställda.

2014 bytte Sefa namn till Serneke för att få en mer personlig framtoning och särskilja sig från konkurrenter med liknande namn. Idag är Serneke ett landstäckande bolag med ca 1100 medarbetare och en omsättning på 6,5 miljarder kronor (2018), vilket ger plats 8 på Sveriges Byggindustriers lista över Sveriges största byggföretag.

Kan du nämna någon avgörande händelse på vägen?

– Prioritet Serneke Arena i Göteborg var en gamechanger. Det tog lång tid att ordna finansieringen men när vi fick igång det projektet (2012) släppte många andra saker. Då gick vi från att vara ett litet bolag till ett större, säger Ola Serneke.

2018 mottog du utmärkelsen Årets Grundare Sverige av entreprenörsnätverket Founders Alliance. Vad har gjort dig till en framgångsrik entreprenör?

– Hårt arbete och att jag inte ger upp. Som entreprenör måste du röra dig framåt, våga satsa och ta svåra beslut. Jag gillar att få saker att hända och se projekt realiseras. Byggbranschen är fascinerande på det sättet, här kan du följa dina idéer hela vägen från ritbordet till färdiga byggnader och anläggningar.

Ola vill att entreprenörskapet ska genomsyra hela organisationen:

– Vi arbetar löpande med att stärka entreprenörskapet hos varje medarbetare. Cheferna har en viktig roll för att alla anställda ska vara delaktiga och känna att de utvecklas. Vårt mål är att bli den mest attraktiva arbetsgivaren i branschen.

Du brukar prata om vikten av att inte luta sig tillbaka, att inte bli nöjd. Vad är nästa steg för Serneke?

– Det handlar om två spår. Dels har vi inlett en omorganisering för att kunna expandera i Sverige. Vi vill ha mer beslutsfattande längre ned i organisationen och bli mindre huvudkontorsstyrda. Det ska finnas en lokal förankring i alla affärer. Den nya organisationen består av fem regioner, varav region norr med säte i Luleå är den senaste.

– Det andra spåret är internationalisering. Vi har en testhubb i Australien som fått en väldigt bra start. Det är tydligt att Sverige har ett bra rykte när det gäller företagsamhet samt att vi ligger långt fram teknik- och kvalitetsmässigt. Vi ska testa fler marknader framöver, både i Europa och i Nordamerika.

Ola Serneke

Titel: Koncern-vd
Ålder: Född 1971
Utbildning: Civilingenjör
Bor: Göteborg
Familj: Tre döttrar
Fritid: Skidor, cykling, motocross och enduro