Mestadels små framsteg inom Januariavtalet | Byggföretagen

Mestadels små framsteg inom Januariavtalet

Det är precis ett år sedan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet presenterade den sakpolitiska fyrpartiuppgörelse som kommit att kallas för Januariavtalet. Hallå där! Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Publicerad:

Vad har egentligen hänt under Januariavtalets första år?

– Tyvärr inte särskilt mycket. Vi ser några små framsteg som en hyfsad tilldelning av utbildningsplatser inom våra yrkesutbildningar. Boverket ska inom ett år vara klara med ett nytt upplägg för sina byggregler. Men flera av de större frågorna, som en bred skatteöversyn, rörligheten i befintligt bestånd och behovet av infrastruktursatsningar står still eller begravs i utredningar.

Vilka förhoppningar bör vi ha på bostadspolitiska löften som regelförenklingar för ett effektivare byggande?

– Byggföretagen vill se en mer pragmatisk syn på byggreglerna. Behövs det verkligen full boendestandard såsom krav på rymliga toaletter för de utökade Attefallshusen? Kan inte studentbostäder få ha kylskåp i vardagsrummet? Måste alla lägenheter i en fastighet vara exakt likadant anpassade? Det behövs en modig diskussion om vilka regler som är ändamålsenlig för att lösa bostadskrisen i Sverige.  

Hur går det med samtalen om höghastighetsbanor efter att Moderaterna och Kristdemokraterna sagt nej till januaripartiernas inbjudan? 

– Om inte alla partier kan släppa prestigen och delta i samtal kommer vi aldrig att komma vidare. Sverige behöver uppdatera, renovera och innovera infrastrukturen – både på spår och väg. Tyvärr fastnar vi alltför ofta i diskussioner om hastighet på tågen. Det viktiga är att svenska beslutsfattare enas om långsiktiga satsningar för att öka möjligheten att till regionförstoring och arbetspendling. Utbyggd infrastruktur driver konjunktur och skapar jobb.