”Jag ger alltid 100%” | Byggföretagen

”Jag ger alltid 100%”

Carina Andersson är vd för Fjäls Bygg i Lit utanför Östersund. Hon har ett starkt driv och ger alltid 100 procent, vilket både har sina för- och nackdelar.

Publicerad:

Fjäls Åkeri & Bygg grundades i början av 1900-talet då nuvarande ägarens farfar Per Andersson började köra timmertransporter. Byggverksamheten startade 2013 och består huvudsakligen av nyproduktion av kundanpassade lösvirkeshus samt ROT-projekt. Totalt har företaget 12 anställda, varav merparten arbetar med bygg.

Medan hennes man Ingemar är uppvuxen i familjeföretaget arbetade Carina länge med stadsplanering och byggfrågor på Östersunds kommun. Det var en tillfällighet att hon kom in i företaget:

– När åkeriets fastigheter behövde renoveras anställde vi en snickare för att ha kontroll över projektet. Plötsligt började det komma in förfrågningar om byggtjänster och på den vägen är det. Sedan dess har vi anställt en ny snickare per år, berättar Carina.

Vad är det roligaste med att driva företag?
– Att få vara med och påverka och utveckla den byggda miljön. Det är min kunskap och mitt intresse som jag har med mig från mitt tidigare arbete på kommunen. Jag tycker om att lösa problem och hjälpa våra kunder.

Vad är det svåraste?
– Att hålla isär arbete och privatliv. Jag trodde att man skulle kunna styra över sin egen tid, men det var lite naivt. Det är nästan omöjligt att helt koppla bort jobbet, inte minst då vi är två företagare i samma familj. Det blir inte lättare av att jag är något av en perfektionist. Jag kan inte göra något halvdant utan ger alltid 100 procent. Det är ofta en fördel men ibland vore det skönt att kunna nöja sig med ”tillräckligt bra”.

Vad har du lärt dig?
– Eftersom det är litet företag sköter jag IT, HR, administration med mera. Så jag lär mig något nytt varje dag. Jag har insett att vissa saker tar tid. Du måste prioritera och tacka nej till vissa projekt, det går inte vara med överallt.

Vilka är era största utmaningar?
– Att få tag på personal. I ett mindre företag blir det ännu viktigare att hitta rätt person eftersom varje anställd får ta stort ansvar. En annan utmaning är att det är för dålig lönsamhet i byggbranschen generellt, särskilt på konsumentmarknaden. Det är svårt att ta betalt för gediget hantverk. Vi behöver bli bättre på att förklara att kvalitet kostar men det lönar sig i längden.

Vad ser ni för möjligheter framåt?
– Det finns många fastigheter med kulturhistoriska värden i centrala Östersund som är i behov av underhåll och upprustning. Där vill vi vara med. Vi har en bred kompetens inom området, bland annat genom min tidigare anställning och snickarnas kunskap. Och vi har ett bra samarbete med lokala antikvarier.

Fakta

Titel: Vd Fjäls Bygg

Ålder: Född 1967

Utbildning: Planingenjör

Bor: Fjäl, cirka tre mil norr om Östersund

Familj: Gift, fyra barn

Fritid: Gym och skidåkning

För mer info: https://www.fjals.se/