Byggföretagen om regeringens krispaket | Byggföretagen

Bygg­företagen om regeringens krispaket

Svenskt näringsliv har skickat en kravlista till regeringen med anledning av Corona-krisen. Bedömningen är att läget för flera medlemsföretag förvärras dramatiskt och att behovet för snabba, likviditetsstärkande åtgärder är stort.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Föreslagna åtgärder från Svenskt Näringsliv:

1. Skapa ett permitteringssystem inom ramen för korttidsarbete
2. Uppskjuten momsinbetalning
3. Tillfälligt borttagande av arbetsgivarnas sjuklöneansvar
4. Behov av branschspecifika stödåtgärder

-Byggföretagen står bakom Svenskt Näringslivs kravlista och ser positivt på att regeringen agerar för att rädda jobb och företagande, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagen 16/3 också ett nytt krispaket som enligt regeringen kan omfatta drygt 300 miljarder kronor. Bärande delar i paketet är att arbetsgivares lönekostnad med omedelbar verkan minskar med upptill 50 procent.  Staten går också in med sjukförsäkringskostnader för upp till två månaders tid.

Catharina Elmsäter-Svärd välkomnar regeringens initiativ, men är samtidigt kritisk mot en del av de lösningar som lagts fram.

-Att staten går in med sjukförsäkringskostnaderna är starkt efterfrågat. Men med tanke på den tuffa likvida situationen som många företag nu upplever hade det varit bättre att man sluppit att först betala in pengarna för att sen i efterhand begära ersättning. När det gäller förslaget om uppskov på vissa skatter och möjlighet att använda pengar från skattekontot är det bra och välkommet. Men att regeringen tänker sig en ränta på 6% är däremot fullständigt orimligt, kommenterar Catharina Elmsäter-Svärd.

-Nu behöver Sverige samla krafterna för att ta oss igenom det här allvarliga läget, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Regeringens pressmeddelande om krispaket för svenska företag och jobb