Praktik- och LIA fortsätter trots distansundervisning | Byggföretagen

Praktik- och LIA fortsätter trots distansundervisning

Som ett led i att försöka begränsa smittspridningen av Covid19, tog regeringen i förra veckan beslut om att all högre utbildning – gymnasieskolan, yrkesvux, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet – skulle ställas om till distansundervisning. Den praktiska delen bör dock genomföras som vanligt, i den mån det är möjligt.

Publicerad:

Om examinationen av våra byggutbildningar ska göras är det avgörande att praktik- och LIA-platser erbjuds, trots distansundervisning

Vad innebär distansundervisningen för de som går byggrelaterade utbildningar?
– De studerande förväntas hålla studietakten, oavsett om de går en praktisk eller teoretisk utbildning. De blir ju inte lediga, utan kraven höjs snarare än sänks. Det är viktigt att våra företag fortsätter erbjuda praktikplatser och LIA-platser i den mån det är möjligt, eftersom det är en viktig och avgörande del av utbildningarna. Vi måste stötta de studerande, så att de kan utexamineras i vår, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen.

”Ingen vet hur länge detta pågår. Studerande känner sig oroliga och vi behöver hjälpas åt att visa att byggbranschen är en framtidsbransch värd att satsa på. Även om det uppstår en svacka i vår, så finns det jobb här i framtiden.”, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen.

Hur bör företagen, som erbjuder praktik- och LIA-platser, agera?
– Det är viktigt att följa direktiv från Folkhälsomyndigheten och Regeringen. Om möjligt, fortsätta ta emot praktikanter från alla nivåer och stötta yrkesutbildningarna som står inför stora utmaningar. De behöver branschens stöd, säger Elin Kebert.

Mer information:
Regeringens beslut och initiativ med anledning av nya coronaviruset
Information för yrkesprogram
Information yrkeshögskolan