Byggföretagen ser positivt på en friare hyressättning | Byggföretagen

Bygg­företagen ser positivt på en friare hyressättning

Regeringen och samarbetspartierna tillsätter nu en utredning om fri hyressättning i nyproduktion. Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson ser framemot det färdiga förslaget.

Publicerad:

– Sverige lider av bostadskris och en av orsakerna är en dysfunktionell hyresmarknad. Den som saknar kontakter, kötid eller kapital är i praktiken chanslös. Ett långsiktigt och kontinuerligt utbud av bostäder, oavsett upplåtelseform, är nödvändigt för att människor ska ha möjlighet att göra viktiga livsval, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef.

Enligt direktiven till utredningen ska förslaget till friare hyressättning utarbetas på ett sätt som tillvaratar enskilda hyresgästers intressen och bidra till ett uthålligt och kontinuerligt utbud av hyreslägenheter.

– Utredningen är ett viktigt steg i att skapa en bättre fungerande bostadsmarknad. Samtidigt bör det poängteras att utredningen kommer att ha begränsade effekter på nyproduktionen. För detta skulle det krävas större avtalsfrihet i det befintliga beståndet, vilket utredaren ju inte ska titta på. Men detta sagt så är direktiven det första steget till en verklig bostadsreform – den första på åratal, säger Tanja Rasmusson.

Utredningen om friare hyressättning i nyproduktion är en del av Januariavtalet och ska vara klar 31 maj 2021.