Vårbudgeten: 300 miljoner kronor till bostäder åt äldre | Byggföretagen

Vårbudgeten: 300 miljoner kronor till bostäder åt äldre

Vårbudgeten 2020 domineras av Corona-krisen. Regeringen lägger drygt 100 miljarder kronor på åtgärder som höjd a-kassa och korttidspermitteringar. Bland övriga reformer märks ett tillskott på 300 miljoner till Statens Bostadsomvandling (SBO) – som omvandlar lägenheter till att passa äldres behov.

Publicerad:

Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson är positiv till krisåtgärden:

-Bygg- och anläggningsbranschen är på sikt en motor för Sverige ur krisen. Det allra viktigaste just nu är att regeringen säkrar likviditeten för framförallt små företag. Om vi samtidigt kan skapa fler bostäder som äldre finner ekonomiskt och socialt attraktiva ökar också rörligheten på bostadsmarknaden, säger Tanja Rasmusson. 

Samtidigt finns frågetecken kring reformens träffsäkerhet. Totalt 146 kommuner flaggar för brist på bostäder för äldre. 

-Om pengarna fördelas jämnt mellan de behövande kommunerna handlar det alltså om två miljoner kronor per kommun, säger Tanja Rasmusson.