Webbinarium på arabiska bjuder in till ökad mångfald | Byggföretagen

Webbinarium på arabiska bjuder in till ökad mångfald

Den 11 juni bjuder Byggföretagen, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna in till ett webbinarium i samarbete med den arabisktalande nyhetsbyrån Aktarr. Syftet är att bredda rekryteringsbasen i byggbranschen. Välkommen att delta!

Publicerad:

Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen talar på seminariet om hur man kan studera till byggarbetare. Magnus Nordin, rådgivare BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) talar om validering från tidigare arbete och studier.

Följ webbinariet 11 juni kl 13-14.

Siri Hallberg Björklund, expert på mångfald och jämställdhet på Byggföretagen, berättar om bakgrunden till webbinariet som hålls på arabiska varvat med svenska den 11 juni kl 13-14.

– För att bygga mer måste vi anställa fler. Vi vet att det finns ett intresse för byggbranschen därute, men alla vet inte riktigt hur man ska gå tillväga. Därför är det viktigt att vända på så många stenar som möjligt för att locka fler till byggbranschen. Arabiska är idag Sveriges näst vanligaste modersmål; med cirka 400 000 arabisktalande och genom att samarbeta med Aktarr – en av Sveriges största och snabbast växande nyhetsplattformar på arabiska – har vi större chans att nå denna målgrupp än vad vi har gjort tidigare, säger Siri.

Genom att skapa ett starkt intresse för byggbranschen hos fler, får vi också in den bästa kompetensen, vilket i sin tur gynnar alla seriösa byggföretag i Sverige.”

Programmet 11 juni kl 13-14:
Följ webbinariet här

  • 13.00 Byggindustrin idag? Noor, moderator – arabiska
  • 13.10 Studera till byggarbetare? Elin Kebert, Byggföretagen – svenska
  • 13.20 Lärling med lön? Sammah El Madhoun, Galaxen Bygg AB – svenska
  • 13.30 Validering från tidigare arbete och studier. Magnus Nordin, BYN – svenska
  • 13.35 Hur är det att jobba i Sverige? Charbel Tawk, Peers Bridge – arabiska
  • 13.45 Q&A från publiken – svenska/arabiska

Om projektet Nubyggare, som webbinariet är en del av
– Webbinariet är en del av Nubyggare, ett samverkansprojekt mellan Byggföretagen, Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna. Vad gäller kompetensförsörjning, så är alla parter överens om att locka en så bred rekryteringsbas som möjligt. Därför har parterna tagit fram ett gemensamt avtal om företagslärlingar, som ska underlätta för de medlemsföretag som vill anställa personer som är nyanlända i Sverige. De subventionerade anställningarna är bland annat Yrkesintroduktionsanställning och Nystartsjobb, säger Siri Hallberg Björklund.

– En samverkanssatsning som Nybyggare är en så kallad win-win-win, fortsätter Siri:

  • En vinst för den anställda som får jobba i ett byggföretag och kanske ta tillvara på den kompetens man tar med sig från sitt hemland.
  • En vinst för företaget med ekonomiska lättnader och stöd från bl a Galaxen Byggs matchnings-koordinatorer.
  • Och till sist, en vinst för samhället för att det kan byggas mer och personen i sig blir en skattebetalande individ.