”Förändringar skapar nya möjligheter” | Byggföretagen

”Förändringar skapar nya möjligheter”

Entreprenören Pernilla Aronsson har inte fyllt 40 år men har redan hunnit med en hel del i sin karriär. Sedan 2016 är hon vd för bemanningsföretaget Helpman som är inriktade på byggbranschen. Här berättar hon om sina drivkrafter, förebilder, lärdomar samt hur verksamheten har påverkats av coronapandemin.

Publicerad:

Foto: Sebastian Nord och Erik Ågerup, Sparroweye

Pernilla inledde sin karriär i restaurangbranschen där hon avancerade från serveringen till restaurang- och bokningschef. Sedan tog hon steget över till bemanningsbranschen och rollen som konsultchef på Adecco i Enköping. 2013 startade hon ett bemanningsföretag (Jobmore) tillsammans med en annan person och två år senare sålde hon sin andel. Efter ett kortare inhopp på ett företag som utvecklar skyltlösningar för detaljhandeln rekryterades hon som vd av Helpman 2016.

– Det kändes väldigt intressant eftersom jag fick möjligheten att använda mina erfarenheter inom bemanning i en ny bransch, säger Pernilla Aronsson.

Vad har du för drivkrafter?
– Att arbeta och skapa något tillsammans med andra människor. Det finns en dynamik där som är mycket spännande, att få se medarbetare utvecklas och blomma ut är helt fantastiskt. Jag drivs också av möjligheten att påverka och göra skillnad.

Har du några förebilder?
– Min gammelmormor och min mormor, två superstarka kvinnor som var väldigt drivna och jobbade hårt i en tid då arbetslivet inte var lika jämställt som det är idag. De fick mig att känna att ingenting är omöjligt!

Hur är du som ledare?
– Jag har alltid varit en driven person som gillar att jobba och ta mycket ansvar. Som yngre var det ofta jag som tog initiativ till olika projekt med kompisarna. Idag praktiserar jag situationsanpassat ledarskap, ibland coachande och ibland styrande. Jag försöker vara tydlig och förmedla företagets målbilder så att alla drar åt samma håll. Min svaghet är att jag inte har jättemycket tålamod, vilket är en utmaning som jag jobbar löpande med.

Kan du berätta om några avgörande händelser i din karriär?
– När jag startade och när jag sålde mitt första företag, både dessa processer var väldigt lärorika.

Har du några tips eller lärdomar att dela med dig av?
– Försök att inte ha inte för bråttom. Våga testa och göra själv men ta gärna hjälp av en mentor. Någon med mer erfarenhet, beroende på var du befinner dig i företagandet och i livet. Det har varit en framgångsfaktor för mig.

Hur påverkas Helpman av coronapandemin?
– Det startas färre nya byggprojekt och kunderna lånar personal av varandra i större utsträckning istället för att anlita bemanningsföretag. De senaste veckorna har det börjat släppa lite, men det är för tidigt att säga om det är en tillfällighet eller om marknaden vänder uppåt. Vi måste jobba ännu mer fokuserat med försäljningsarbete och alltid ha kandidater redo att ta uppdrag med kort varsel. Våra långsiktiga strategiska mål ligger fast; vi ska bemanna och rekrytera byggindustrin genom att finnas där för våra kunder både i med och motgång. Covid-19 kommer att medföra förändringar även på lång sikt och i förändringar uppstår alltid nya möjligheter.

Fakta – Pernilla Andersson

Titel: Vd och delägare, Helpman
Ålder: Född 1982
Familj: Man och tre barn
Bor: Enköping
Utbildning: Affärsarkitekt
Fritid: Hockeymamma
För mer info: helpman.se