”Kvinnor har definitivt en plats att ta här” | Byggföretagen

”Kvinnor har definitivt en plats att ta här”

Anna-Karin Wärn engagerar sig för samhällsnytta och jämställdhet i byggbranschen. Under vinjetten Byggföreningen möter du aktiva i föreningens ideella arbete. Den här gången arbetschefen på Svevia, som älskar betong och anläggning.

Publicerad:

Anna-Karin Wärn är ledamot i styrelsen för Byggföreningen Göteborgsregionen och Södra Älvsborg

Anna-Karin är en driven, engagerad optimist som tror starkt på förändringens kraft. Hon är aktiv i branschfrågorna utifrån en övergripande fråga; ”Hur kan vi få ut mest samhällsnytta?”

Vad brinner du för?

-Jag är i byggbranschen för att jag ser mig som samhällsbyggare och i det stora perspektivet vill bidra till samhällets grundfunktioner och utveckling. Det är så givande att arbeta med anläggning/infrastruktur.

”Hur kan vi få ut mest samhällsnytta?”

En annan fråga som Anna-Karin Wärn engagerar sig i är kvinnornas plats i branschen.

Jag vill göra det möjligt för fler kvinnor att kliva in och sedan stanna kvar i entreprenadsidan av branschen. Det finns ett underskott och kvinnor har definitivt en plats att ta här.

Det kanske inte är tillräckligt med att bara ta plats?

Nej, det handlar om att se drivkraften i att komplettera varandra i våra organisationer och där styrkan ligger i att hitta det bästa teamet. Att få fler kvinnor att bli och stanna som chefer är också en ambition där jag kan verka genom mig själv som exempel. Det är en utmaning att över huvud taget få unga att vilja vara chefer. En fråga som det inte finns ett självklart enkelt svar på är vad som behövs av branschen för att den skall vara attraktiv? Attraktiv att båda vara i och ta en ledande position.

Fakta om Anna-Karin

Född och uppvuxen i Trollhättan

Utbildning: Fyra år på tekniskt gymnasium och sedan Chalmers i tre år.

Jobb: Mycket betong inom anläggning. Men med åren en bredd över hela anläggningssegmentet i många roller från Arbetsledare, Projektingenjör, Platschef, Projektchef och Arbetschef. Är tekniker men drivs av projekt och teamarbete.

Titel nu: Arbetschef på Svevia ab Anläggning Göteborg
Ålder: 46 år.

Bor: Särö.
Familj: Man och två döttrar 12 och 15 år .

Fritid: Friluftsliv, Scoutledare i Göta Scoutkår Billdal och spelar innebandy i Särö Seahawks.