Digital monter ska locka till byggutbildningar | Byggföretagen

Digital monter ska locka till bygg­utbildningar

Hallå där, Ann-Sofie Lind. Du arbetar med kompetensförsörjning i region väst och representerar Byggföretagen på gymnasiemässan Future skills som pågår nu (6-8 oktober) i Göteborg.

Publicerad:

Ann-Sofie Lind, företagsrådgivare kompetensförsörjning på Byggföretagen i väst. Foto: Emelie Asplund

Vad är gymnasiemässan Future skills?

Gymnasiemässan är regionens absolut viktigaste mötesplats för den som ska göra ett studie- eller yrkesval. Representanter från gymnasieskolor i Göteborgsregionen och från skolor med riksintag, samlas med representanter från regionens branscher, företag, organisationer och offentlig sektor.

Byggbranschen visar upp sig under parollen ”Bygg Din Framtid”. Göteborgsregionens kompetensråd för bygg har arbetat med deltagandet under 2020, och nu genomför vi arrangemanget med Byggföretagen, NCC och PEAB i spetsen.

I vår monter finns det filmer, informationsmaterial, quiz och roligast av allt; livesamtal med yrkesverksamma i vår bransch. Ett ypperligt tillfälle för vem som helst att få reda på mer vad en geotekniker egentligen gör på dagarna! Man kan även boka in sig på en intresseanmälan där vi från branschen kontaktar personerna för en-till-en-samtal. De frågar och vi svarar.

Hur är upplägget i år till skillnad från andra år?

I år är arrangemanget digitalt för första gången. Vi har fått bygga ihop digitala montrar som vi ska hoppas locka våra målgrupper av unga, unga vuxna och även yrkesväxlande vuxna. I nuläget brukar cirka 20.000 personer vara föranmälda till mässan, men nu är det 16.000 föranmälda. Vi hoppas på att nå åtminstone nästan samma besökssiffror som tidigare år, då det varit 30-32.000 besökare på Svenska Mässan i Göteborg.

Hur ser läget ut i branschen för framtida generationer?

Det ser gott ut! Göteborg har inlett sin största stadsutveckling i modern historia. Staden ska växa ordentligt till år 2035. Det ska göras plats för 150.000 nya göteborgare, och 80.000 nya bostäder och arbetsplatser ska byggas. Branschen kommer att behöva medarbetare löpande under en lång tid framöver.