Mats Åkerlind: ”Djupt oansvarigt av Byggnads att varsla om strejk” | Byggföretagen

Mats Åkerlind: ”Djupt oansvarigt av Byggnads att varsla om strejk”

Publicerad:

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen

Byggnads har varslat om strejk i byggbranschen från den 27 november. Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen, förklarar vad det handlar om.

Vad tycker du om Byggnads varsel?

– Jag tycker det är djupt oansvarigt att varsla om strejk mitt under brinnande pandemi.

Varför varslar Byggnads om strejk?

– Byggnads menar att de varslar för att vi inte vill gå med på mer ordning och reda i branschen. Det stämmer inte. Vi är redan överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning.

Hur många berörs?

– 87 arbetsplatser runtom i landet berörs om strejken träder i kraft fredagen den 27 november. Enligt Byggnads påverkar detta 1400 yrkesarbetare i det första steget av tre. Vår konfliktgrupp arbetar med att undersöka den korrekta siffran.

Vad handlar det egentligen om?

– Den egentliga orsaken är att Byggnads vill ha mer än märket, förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset.

Vad händer nu?

– Nu tar medlingsinstitutet vid under ledning av Jan Sjölin. För att undvika en regelrätt konflikt som riskerar att slå sönder svensk byggbransch är det viktigt att medlarna mejslar fram ett förlikningsförslag som kan accepteras av båda parter.