”Väldigt inspirerande att se människor växa” | Byggföretagen

”Väldigt inspirerande att se människor växa”

Sara Malmberg hade egentligen inga planer på att börja arbeta i familjeföretaget. Idag sitter hon ändå där som koncernchef för MalmbergGruppen. Här berättar hon om sin resa och företagets utveckling.

Publicerad:

Malmberg grundades redan 1866 och är idag ett internationellt miljöteknikbolag med verksamhet inom vattenrening, biogas, geoenergi och borrning. Men även om familjeföretaget alltid var närvarande under uppväxten hade Sara Malmberg andra karriärplaner:

– Jag studerade till civilingenjör med målet att bli arkitekt. Därefter jobbade jag några år på ett arkitektkontor, men det var inte riktigt min grej. Så när frågan om generationsväxling började diskuteras i familjen blev jag involverad, berättar hon.

2003 började Sara arbeta som säljare och projektledare inom Malmbergs affärsområde borrning. Inledningsvis veckopendlade hon från Stockholm till huvudkontoret i Yngsjö utanför Kristianstad. 2009 tog Sara över som vd för borrningsverksamheten då hennes pappa råkade ut för en olycka och blev sjukskriven.

– Det var en utmaning eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet men redan från början kände jag ett starkt stöd från medarbetarna.

Malmberg har 200 medarbetare och omsätter cirka 600 MSEK per år. Sara är koncernchef sedan 2017 och driver företaget tillsammans med sin bror Erik Malmberg.

– Det fungerar jättebra. Vi kompletterar varandra och har högt i tak.

Hur har femte generationen Malmberg satt sin prägel på företaget?

– Vi är inne i en förändringsprocess som ska mynna ut i ett mer likartat arbetssätt inom våra olika affärsområden. Syftet är bland annat att det ska bli lättare för våra medarbetare att byta jobb inom företaget. På så sätt kan vi behålla personal även i perioder när det går lite sämre för något affärsområde. Vi satsar också på ett tydligare individuellt ansvar för att utveckla våra medarbetare och därmed organisationen.

Vilka är dina viktigaste lärdomar som företagsledare?

– Jag har blivit bättre på att delegera ansvar och låta medarbetarna fatta egna beslut. Det är väldigt inspirerande att se människor växa med uppgiften. I början jobbade jag väldigt mycket för att föregå med gott exempel, nu har jag hittat en bättre balans mellan arbete och fritid. I familjeföretag är det ofta korta beslutsvägar men jag har insett att vissa saker måste få ta tid om det ska bli bra.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för Malmberg framöver?

– Internationellt finns en osäkerhet kring vad investerarna vill satsa sina pengar på, vilket framförallt påverkar vår biogasverksamhet. Dessutom är det svårt att träffa kunden på grund av covid-19.

– Genom vår kompetens inom rent vatten och ren energi kan vi bidra till ett cirkulärt samhälle. Den svenska VA-branschen har stora behov av både upprustning och nybyggnad. Vi fokuserar även mycket på eftermarknad i alla våra affärsområden.

Fakta
Sara Malmberg, koncernchef för MalmbergGruppen
Född: 1976
Bor: Åhus
Familj: Sambo, två gemensamma barn och två bonusbarn
Utbildning: Civilingenjör (Väg och Vatten på KTH)
Fritid: Umgås med familjen, löpning, yoga, crossfit
För mer info: https://www.malmberg.se