”Min drivkraft är att göra affärer.” | Byggföretagen

”Min drivkraft är att göra affärer.”

Andreas Hellgren är grundare till mark- och anläggningsföretaget Umeå Entreprenad. Han brinner för entreprenörskap och har bland annat startat en insamlingsstiftelse för utsatta personer i lokalsamhället.

Publicerad:

Fotograf: Per Norell

Andreas Hellgren fick upp ögonen för byggbranschen i unga år via sin mamma som arbetade på Hallström & Nisses (nuvarande Peab). Han sommarjobbade på företaget och studerade väg- och vattenbyggnad på Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen fick han anställning som platschef på Peab där han lärde känna Peter Gustavsson:

– Vi kom bra överens och kompletterade varandra. Efter tre år började vi fundera på att starta eget. Dagen före julafton 2003 sa vi upp oss från Peab och den 6 januari 2004 grundade vi Umeå Entreprenad. Samma vecka anställde vi våra första medarbetare, minns Andreas.

Verksamheten tog ordentlig fart i maj 2004 när Umeå Entreprenad vann två offentliga upphandlingar av Umeå kommun. Därefter snurrade hjulen fort och tre år senare omsatte bolaget 100 miljoner kronor. 2009 omkom Peter tragiskt i en skoterolycka och samtidigt drabbades företaget hårt av finanskrisen. Andreas, som tidigare ansvarat för produktionen, fick ta över som vd.

– Det var en tuff tid men vi lyckades ta oss igenom krisen och komma ut starkare på andra sidan.

Idag är Umeå Entreprenad en helhetsleverantör inom mark och anläggning. Företaget har ett 60-tal heltidsanställda bestående av tjänstemän, markarbetare och maskinförare. 2015 klev Andreas av rollen som vd. Han sitter fortfarande i styrelsen och äger företaget tillsammans med nya delägarna Erik Mårtensson, vd och Kent-Olov Jonsson, produktionschef. Andreas ägnar mer tid åt fastighetsutveckling inom dotterbolaget UE Fastigheter samt affärsängelverksamhet i riskkapitalbolaget Northern Light Capital.

Vad är det roligaste med att driva företag?

– Min grundläggande drivkraft är att göra affärer. Inte för pengarna i första hand utan för känslan av att komma överens med någon och sedan leverera.

– Företagandet skapar även unika möjligheter att påverka andra människors liv och viss mån även lokalsamhället i positiv riktning. Idag har 50-60 familjer Umeå Entreprenad som sin huvudsakliga försörjning. Det är hedrande att få ett sådant ansvar.

Och det svåraste?

– Företagande är inte ett jobb utan en livsstil. Framförallt i mindre, entreprenörsdrivna verksamheter. Under uppbyggnadsfasen var jag nästan som besatt av att lyckas. Jag satte bolaget först, vilket var krävande för familjen. Idag har jag blivit bättre på att hitta balansen, men är fortfarande väldigt nyfiken på ny kunskap som jag kan använda i företagandet.

För två år sedan grundade du Näringslivets insamlingsstiftelse, vad är det?

– Målet är att detta ska bli näringslivets kanal för att hjälpa dem som har det sämst i lokalsamhället. Det finns många som vill göra gott men inte alla har det engagemang som krävs. Vi vill underlätta genom att tillhandahålla en infrastruktur för goda insatser i samhället där vi verkar. Det är ett skalbart koncept som även kan användas av entreprenörer och företagare på andra orter.

Fakta
Andreas Hellgren, grundare och delägare i Umeå Entreprenad
Född: 1974
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad
Familj: Sambo, ett gemensamt barn och två barn från tidigare äktenskap
Bor: Umeå
Fritid: Träning, skotrar och båtar
För mer info: www.umeaentreprenad.se