3500 lärlingar i byggbranschen riskerar slås ut av permitteringsregler | Byggföretagen

3500 lärlingar i byggbranschen riskerar slås ut av permitteringsregler

Flera tusen bygglärlingar runt om i landet riskerar att förlora sina jobb på grund av Tillväxtverkets permitteringsregler. - Myndigheten förstår inte hur lärlingssystemet fungerar i byggbranschen. Nu måste regeringen se över reglerna, säger Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen.

Publicerad:

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen

Uppdragen för svenska byggföretag minskar till följd av coronapandemin. Många tvingas skicka hem sina anställda med det statliga permitteringsstödet. Men rådande regler försvårar.

Enligt Tillväxtverket, som är den myndighet som hanterar och tolkar korttidspermitteringarna, måste ett företag göra allt det kan för att sänka kostnaderna innan permitteringsstödet kan användas och betalas ut. Där ingår att lärlingar och praktikanter måste lämna jobbet först.

– Byggbranschens lärlingssystem har anor från 1800-talet. Systemet är en del av en byggnadsarbetares karriärstart och inte jämförbart med en lärling eller praktikant i bredare benämning. Våra lärlingar är tillsvidareanställda precis som alla andra, men till lägre lön innan de mer formellt blir en i det övriga laget och får sitt yrkesbevis, säger Mats Åkerlind.

3500 bygglärlingar

I dagsläget riskerar 3500 bygglärlingar förlora sina jobb samtidigt som många byggföretag som redan har lärlingar anställda inte kan lyfta permitteringsstöd. Byggföretagen har uppmanat Tillväxtverket att ändra reglerna. Myndigheten säger att inget går att göra.

– Om våra företag inte får möjlighet att plocka in lärlingar är risken stor att många lämnar branschen innan de ens har börjat. Kompetensförsörjningen försämras rejält. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har ökat. Nu vädjar vi till regeringen att se över reglerna, säger Mats Åkerlind.