Byggbranschens Säkerhetspark blickar framåt | Byggföretagen

Byggbranschens Säkerhetspark blickar framåt

Publicerad:

Björne Karlsson, verksamhetsledare på Säkerhetsparken vid Arlanda flygplats.

Byggbranschens säkerhetspark utanför Arlanda i Stockholm har varit i gång sedan slutet av 2019. Björne Karlsson, verksamhetsledare för parken, redogör för coronaåret 2020 och vad som är på gång 2021.

Hur har verksamheten påverkats av coronaviruset?

– Det gångna året har ju varit lite speciellt, särskilt då poängen med en fysisk säkerhetspark är att människor kan komma hit för att träna säkerhet ”in real life” och inte via digitala träffar. Men trots pandemin har vi utvecklat parken. Nya stationer har tillkommit och de ”gamla” har slipat sina funktioner. Allt för att hålla nära steg med forskning och utveckling så att vår utbildning ska hålla högsta möjliga klass.

Finns det någonting särskilt du vill lyfta fram?

– Från och med den 1 januari 2021 kan företag och organisationer inom privat sektor, som har tecknat kollektivavtal om trygghetsförsäkring vid arbetsskada för de anställda, ansöka om stöd för arbetsmiljöutbildning via AFA Försäkring hos oss. Totalt finns 75 miljoner kronor att ansöka om och stödet är en delfinansiering av utbildningskostnaden. Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän och ska gynna samverkan och skapa dialog i arbetsmiljöarbetet utifrån arbetsplatsens behov. Anmälan finns på vår hemsida www.sakerhetspark.se.

Vad händer 2021?

– Mycket, så klart (skratt). Vi kommer att fortsätta utöka parken med nya stationer. Och sedan februari sänder vi en särskild podd om säkerhet. Det första avsnittet handlade om bullerskador. Det andra avsnittet släppte vi precis och tar upp frågan om personlig utveckling och arbetsglädje i byggbranschen. Poddarna går att lyssna på här.