Coronapandemins effekter oroar byggföretagen mest | Byggföretagen

Coronapandemins effekter oroar bygg­företagen mest

Coronapandemins effekter på affärerna är det som oroar Byggföretagens medlemsföretag mest. Hela 55% av alla medlemsföretag känner en oro inför framtiden som en följd av den ekonomiska osäkerhet som pandemin skapar. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det särskilt viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Regeringen behöver också se hur man kan öka möjligheterna för fler att köpa en bostad, exempelvis genom att slopa skärpta amorteringskrav och mildra kreditrestriktionerna. Så kan vi på riktigt få fart på byggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

​​​​​​​Enligt Byggbarometern upplever 66% av medlemsföretagen minskad orderingång i hög eller viss utsträckning. 29% upplever finansierings- eller likviditetsproblem. Av barometern framgår även att 15% av medlemsföretagen har tvingats varsla personal. 14% svarar att de ännu inte varslat, men kan komma att behöva göra det.

Coronapandemin är inte det enda som bekymrar Byggföretagens medlemsföretag. 19% av företagen oroar sig för osund konkurrens och 14% för kompetensbrist.

Byggbarometern besvarades av 565 medlemsföretag hos Byggföretagen. Undersökningen gjordes under perioden 13-20 januari 2021.