”Våra lärlingar är byggbranschens framtid” | Byggföretagen

”Våra lärlingar är byggbranschens framtid”

Publicerad:

3500 lärlingar riskerar slås ut av Tillväxtverkets permitteringsregler. Per Schönbeck, VD och ägare av golvföretaget BBM Dalarna, anser att myndigheten behöver ändra reglerna.

3500 lärlingar i byggbranschen riskerar slås ut av Tillväxtverkets permitteringsregler. Enligt myndigheten måste ett företag göra allt det kan för att sänka kostnaderna innan permitteringsstödet kan användas och betalas ut. Där ingår att lärlingar och praktikanter måste lämna jobbet först. Per Schönbeck, VD och ägare av golvföretaget BBM Dalarna, anser att nuvarande regler måste ändras.

Hur påverkas ditt företag av Tillväxtverkets permitteringsregler?

– Först och främst vill jag säga att själva stödet är bra. Men reglerna som jag förstår är framtagna i all hast har blivit fel när det gäller regeln om att det inte är förenligt med lärlingar. Denna regel innebär att vi har stor risk att förlora våra lärlingar som vi satsat tid och pengar på och när denna förbenade pandemi är över får börja om med den investeringen från noll med nya lärlingar från scratch. Vi har en stor utmaning i generationsväxlingen som det är ändå.

Ser du en fara med hur reglerna är utformade?

– Det är givetvis en stor risk att dom lärlingar som vi investerat i inte kommer tillbaks och vi har därmed slängt denna investering i sjön. Dessutom är dessa lärlingar som är tillsvidareanställda hos oss framtiden inom branschen och inte lätta att hitta.

Vad tycker du behöver göras?

– Regeln med att anställda lärlingar och praktikanter inte är förenligt med detta stöd måste ändras. Det är inte bra varken för företagen eller lärlingarna som drabbas. Kostnaden kommer i alla fall att hamna på samhället i form av arbetslösa delvis utbildade lärlingar. Och kan vi istället behålla dessa lärlingar så har dom stor chans att ha en fortsatt anställning efter denna pandemi.