Byggkollo ska locka fler unga till byggbranschen | Byggföretagen

Byggkollo ska locka fler unga till byggbranschen

Tillsammans med Nobelgymnasiet i Karlstad planerar Byggföretagen för ett byggkollo för barn i åldern 8-12 år i sommar. Med 25 deltagare per vecka under tre veckors tid kommer 75 barn ges möjlighet att prova, och förhoppningsvis tycka om byggande.

Publicerad:

Initiativet kom från Byggföretagens lokala styrelse i Värmland, som har tidigare erfarenhet av att driva en Byggarskola, och gärna ville göra det igen. Carin Hansdotter, Bransch- och föreningsansvarig Värmland – Örebro tog kontakt med rektorn på byggprogrammet i Karlstad, som nappade på idén.

– Vi har skapat byggkollot tillsammans med Karlstad Kommun, som lånar ut lokalerna och står för försäkring samt för feriearbetarnas lön, berättar Carin.

Carins förhoppning är att byggkollot ska bli så lyckat att det kan kopieras och sjösättas på fler orter.

– Min tanke är att göra ett koncept, som vi sen kan sprida vidare till fler byggföreningar och kommuner. Vi vet att den Byggarskola som genomfördes 2006-2007 har genererat byggnadsarbetare som jobbar kvar än idag. De valde byggprogrammet på gymnasiet efter att ha gått Byggarskolan. Det är riktigt kul att veta och vi hoppas att det ska bli så den här gången också, säger Carin.

Carin Hansdotter i Värmlands affärer