Grattis Märta Stenevi! Nu sätter vi fler spadar i marken | Byggföretagen

Grattis Märta Stenevi! Nu sätter vi fler spadar i marken

Byggföretagen gratulerar Märta Stenevi (MP) till den nya posten som bostadsminister och ser fram emot ett gott samarbete. – Nu sätter vi fler spadar i marken! Sverige behöver bostadspolitiska reformer som upprätthåller en hög och jämn byggtakt, skapar långsiktighet kring finansieringen, möjliggör social rörlighet och stärker jämställdheten, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Boverket behövs drygt 60 000 nya bostäder per år för att täcka behovet. Ökat bostadsbyggandet är också avgörande för återstarten av svensk ekonomi efter corona-krisen.   

– Bygg- och anläggningsbranschens främsta problem är inte pandemin. Anledningen till varför bostadsbyggandet har sjunkit med en tredjedel sedan 2017 är politisk klåfingrighet i form av bolånetak och amorteringskrav. Kreditrestriktionerna har gjort det svårare för många att köpa en bostad, inte minst unga vuxna och ensamstående kvinnor, säger Catharina Elmsäter-Svärd.  

Byggföretagen vill bland annat se statliga bolån till förstagångsköpare, att regeringens föreslagna bankskatt dras tillbaka och ett förtydligat förbud mot kommunala särkrav.