Här är skatteexpertens betyg på regeringens krisåtgärder | Byggföretagen

Här är skatteexpertens betyg på regeringens krisåtgärder

Hallå där! Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Byggföretagen, som under corona-året som gått arbetat mycket med krisstöden till medlemsföretagen.

Publicerad:

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert, Byggföretagen.

Vad har fungerat bra?

– Regeringen var snabbt på bollen när det gällde att få stöden på plats. Även myndigheternas hantering var inledningsvis snabb, vilket innebar att företagen snabbt kunde få hjälp. Det är även klokt att man nu förlänger och förstärker befintliga stöd, istället för att lansera nya. Detta påskyndar förhoppningsvis processen.   

Vad har brustit gällande krisåtgärderna?

– Tyvärr har både regering och myndigheter tappat tempo när det gäller förlängningen av stödåtgärderna. Det har tagit alldeles för långt tid från det att förlängningarna aviserades tills att stöden faktiskt kommer gå att söka. Tillväxtverket har exempelvis aviserat att ansökan för korttidspermittering kommer att öppna igen i april, något som riskerar att drabba krisande företag mycket negativt. I väntan på att stöden kommer på plats skulle exempelvis en generell nedsättning av arbetsgivaravgifterna varit på sin plats.

Om du får sätta ett betyg 1-5 på regeringens krishantering mot företagen?

– Det genomsnittliga betyget blir en stark 3:a – mycket tack vare regeringens snabba hantering i början av pandemin.