Byggare i Skaraborg tar emot unga och nyanlända med öppna armar | Byggföretagen

Byggare i Skaraborg tar emot unga och nyanlända med öppna armar

I fyra år har Byggföretagen tillsammans med Arbetsförmedlingen och Skövde kommun drivit projektet ”Jobbspår i samverkan”. Syftet? Hjälpa unga och nyanlända som är långt från arbetsmarknaden att komma i arbete.

Publicerad:

Maria Skoog, bransch- och föreningsansvarig Skaraborg i region väst, har varit med sedan projektets start.

Varför startades ”Jobbspår i Samverkan”?

– Det är viktigt för unga och nyanlända att komma ut i arbetslivet, samtidigt som det utbildas allt för få inom byggbranschen i Skaraborg. Vi såg det som en fantastisk möjlighet och ett bra komplement till de andra utbildningarna. På det här sättet fångar man upp fler och får en härlig blandning av människor med olika bakgrund och erfarenheter.

Hur fungerar det?

– Flera av våra medlemsföretag erbjuder praktikplats under 3 månader där projektdeltagarna får testa på ett yrke inom byggbranschen. Vill de fortsätta har de garanterad plats på en ettårig yrkesutbildning via Arbetsförmedlingen, och kan sedan gå ut som lärlingar i arbetslivet.

Maria Skoog, bransch- och föreningsansvarig Skaraborg i region väst

Hur har det gått, och hur fortsätter ni att arbeta framöver?

– Det har varit väldigt lyckat. Vi har haft så många medlemsföretag som har stått med öppna armar och varit positiva till detta. På så sätt har man kunnat välkomna flera nya, duktiga medarbetare till branschen. Framöver hoppas vi på ännu fler kvinnliga deltagare, och att många ska få upp ögonen för byggbranschen.