”Friskt vågat, hälften vunnet” | Byggföretagen

”Friskt vågat, hälften vunnet”

Elin Engström har sadlat om till byggbranschen och tagit över sin pappas byggföretag. Omställningen har gått över förväntan och Elin trivs väldigt bra i sin nya roll. Här berättar hon om generationsskiftet och sina planer för företaget.

Publicerad:

Anders Engström drev sin byggfirma i Östersund i drygt 20 år. När det blev dags att gå i pension frågade han om dottern Elin var intresserad av att ta över verksamheten:

– Jag hade jobbat om kundansvarig på ett IT-företag i tio år och kände mig ganska klar med det. Jag har alltid varit intresserad av byggbranschen så när pappa frågade om jag ville ta över företaget tänkte jag ”friskt vågat, hälften vunnet”, berättar Elin Engström.

Den 1 oktober 2019 blev generationsskiftet officiellt:

– Det har överträffat mina förväntningar! Pappa tog ett steg tillbaka och lät mig sköta bolaget på mitt sätt, samtidigt som han stöttade mig vid behov. Jag har bytt företagsnamn och organisationsnummer för att skapa mitt eget företag. Det har varit en fantastisk resa och jag har lärt mig väldigt mycket.

Berätta om er verksamhet!
– Vi erbjuder nyproduktion av lösvirkeshus samt ROT-arbeten till privatpersoner och näringsliv. Under våren blir det mycket utejobb såsom fönster-, fasad- och panelbyten samt tillbyggnader. Vi har fyra anställda och verksamhetsområdet sträcker sig cirka 10 mil runt Östersund. Med ett bra team, intresse och driv kan man åstadkomma det mesta.

Vilka förändringar har du gjort?
– Jag tillhör en generation som är uppvuxen med internet och sociala medier. Det påverkar förstås hur man arbetar och ser på saker, exempelvis marknadsföring. Jag är också en administrativ person som gillar ordning och reda. Generellt har byggbranschen stor utvecklingspotential inom hållbarhet och digitalisering.

Vad är det svåraste respektive roligaste med att driva företag?
– Så här till en början har det svåraste varit att hålla isär privat- och arbetsliv. För när jag väl har bestämt mig så satsar jag 100 procent, på gott och ont. Mitt fokus är att bygga ett starkt och hälsosamt företag. 40 timmar i veckan räcker inte långt så det blir mycket kvällar och helger. Än så länge trivs jag med det och som tur är har jag en stöttande sambo.

– Det roligaste är att få vara kreativ. Att skapa och bygga, se resultatet och göra kunderna nöjda. Dessutom har jag fantastiska kollegor, leverantörer och underentreprenörer – vi har väldigt roligt tillsammans!

Vad har ni för planer framåt?
– Vi har mycket att göra så det finns möjlighet att utöka personalstyrkan, men det gäller att hitta rätt person som passar in i teamet. Vi ser även möjligheter att gå in i närliggande branscher. Vår strategi är att växa smart och med försiktighet.

Faktaruta
Elin Engström, ägare och vd för Elin Engströms Bygg & Entreprenad AB
Född: 1984
Familj: Sambo och fyra barn
Bor: Strax utanför Östersund
Fritid: Umgås med familjen, friluftsliv