Nya lagar som berör dig i bygg- och anläggningsbranschen | Byggföretagen

Nya lagar som berör dig i bygg- och anläggningsbranschen

Kring halvårsskiftet träder nya lagar i kraft. Här har vi samlat de lagar som berör dig i bygg- och anläggningsbranschen.

Publicerad:

Håll koll på vad som gäller!

Ändrad beräkning av bilförmån

Riksdagen beslutade den 2 juni om nya regler för beräkning av bilförmån. Med de nya reglerna blir det dyrare med förmånsbil från och med 1 juli. Elbilar får dock ett lägre bilförmånsvärde.
Läs mer – Regeringen

Förändringar i Byggavtalet

Nya regler från 1 maj för bland annat arbetsplatsanmälan, rikstäckande löneöverenskommelser och prestationslöneregler samt reviderade blanketter; UE 2021 och Arbetsplatsanmälan.
Läs mer – Arbetsgivarguiden

Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga juni-augusti 2021

Regeringen har föreslagit att arbetsgivaravgifterna för personer födda 1998 – 2002 ska sänkas till 10,21 procent på ersättningar upp till 25 000 kronor per månad för utbetalningar som görs under juni, juli och augusti. Reglerna föreslås träda i kraft den 19 juni.
Läs mer – Skatteverket
Läs mer – Regeringen

Bättre studiestöd högre upp i åldern

Samhället förändras och vi behöver fylla på med nya kunskaper hela livet. Därför är det bra att möjligheten att studera förstärks. Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel, bidrag och lån för studier på exempelvis yrkeshögskola, högskola, universitet och gymnasienivå (t ex till yrkesarbete inom vuxenutbildningen) höjs från 56 till 60 år från och med 1 oktober 2021.
Läs mer – Riksdagen

Ingen ny lag men:
Safe Construction Training blir obligatoriskt

Från den 1 juli är ett godkänt resultat från Safe Construction Training ett krav för alla som är verksamma vid arbetsplatser där Byggföretagens medlemmar är arbetsgivare.
Läs mer – Byggbranschens Utbildningscenter