Byggföretagen: Juridiken löser inte cementkrisen åt regeringen | Byggföretagen

Bygg­företagen: Juridiken löser inte cementkrisen åt regeringen

Cementa nekas prövningstillstånd för sin kalkbrytning på Gotland. Nu efterlyser Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd politiskt ledarskap och ökad beredskap.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– HD:s besked visar att juridiken inte löser cementkrisen åt regeringen. Vad görs för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni och stora varsel som behöver lösas ut kring jul? säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys kan tre av fyra bostäder inte byggstartas en månad efter produktionsstopp på Cementas fabrik i Slite. Endast 15 000 av 60 000 prognosticerade bostäder per år kommer kunna påbörjas och drygt 280 000 arbetstillfällen påverkas.

Rätt material på rätt plats

– Sten, stål och trä har lagt grunden till stora delar av Sveriges välstånd. Men rätt material behöver användas på rätt ställe. Betong kan inte uteslutas ens vid trähusbyggnation. Ökad trähusbyggnation förutsätter också ett politiskt ledarskap som möjliggör produktivt skogsbruk och en möjlighet att avverka skogen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Den 30 augusti är byggbranschen inbjuden till möte med bostadsminister Märta Stenevi (MP) om hur sårbarheten av ett material och en leverantör kan undvikas inom bostadsbyggandet.

– Corona-pandemin har på ett obarmhärtigt sätt visat betydelsen av ökad beredskap i alla delar av samhället, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Här kan du ta del av Byggföretagens konsekvensanalys.