”Det är mer bråttom än vad någon har insett” | Byggföretagen

”Det är mer bråttom än vad någon har insett”

Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson har läst IPCC:s klimatrapport. Här berättar hon mer om hur bygg- och anläggningsbranschen vill bidra till minskad klimatpåverkan.

Publicerad:

– IPCC:s rapport har skrämt upp många. Det är mer bråttom än vad någon har insett. Ett problem är att olika delar av samhället drar åt olika håll. Det bästa vore nog en samhällsbyggnadskommission med miljöexperter, byggexperter och politiker i samma rum, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Risk för målkonflikter

Tanja Rasmusson menar att målkonflikter riskerar att lamslå en positiv utveckling inom t ex bygg- och anläggningsbranschen.

– Vi behöver exempelvis lösa cementkrisen i Sverige. Om vi inte hittar någon långsiktig lösning tvingas vi importera cement från Kina som dels inte tillverkas lika klimatsmart, dels transportera cementen över hela världen, säger Tanja Rasmusson.

Här kan du läsa hela intervjun i Aktuell Hållbarhet