Trycket på regeringen ökar - fortsatt risk för byggstopp i höst | Byggföretagen

Trycket på regeringen ökar – fortsatt risk för byggstopp i höst

Regeringen överväger olika handlingsalternativ för att minimera riskerna med cementkrisen. Det framkom på onsdagens möte med näringsministern med anledning Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland.

Publicerad:

Bygg- och anläggningsbranschen behöver en långsiktig lösning.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd representerade bygg- och anläggningsbranschen på mötet med näringsminister Ibrahim Baylan.

– Branschen gör allt vi kan för att undvika ett byggstopp. Men än så länge har vi inte fått något svar från regeringen på vad som händer efter den 31 oktober, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

200 000 jobb hotas

Regeringen hänvisar till en oberoende konsultrapport gällande samhällseffekterna på bostadsbyggande, stora väg- och järnvägsprojekt och gruvindustrin. Rapporten ska preliminärt vara klar i nästa vecka.

– Byggföretagens konsekvensanalys visar att 150 000-200 000 jobb berörs om Cementa måste sluta med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst. Därför måste politikens fokus vara att undvika ett byggstopp, inte minimera konsekvenserna av ett sådant, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Här kan du ta del av Byggföretagens konsekvensanalys.