Digitaliseringsvecka för byggbranschen 20-24 september | Byggföretagen

Digitaliseringsvecka för byggbranschen 20-24 september

Kostnadsfria lektions- och inspirationspass för byggföretag som vill påbörja den digitala resan. Lotta Wibeck, Digitalization Program Lead på Skanska Sverige IT och initiativtagare till Digitaliseringsveckan berättar…

Publicerad:

PROGRAMMET
ANMÄLAN till DigiVeckan

Vad händer under Digitaliseringsveckan?

– Digitaliseringsveckan, även kallad ”DigiVeckan”, innehåller ett antal lektions och inspirationspass om hur byggbolag påbörjar den digitala resan. Det blir minst fyra pass om dagen att välja på. Värdar till passen är experter från både byggföretag och techbolag. Allt spelas in och kan ses i efterhand via Byggföretagens webbsida, så man väljer alltså själv när det passar, om man vill se det själv eller i grupp. Veckan är ett generöst samarbete mellan byggföretag och techbolag, som alla bjuder på sin expertis denna veckan. Anmäl dig och invänta programmet som nu håller på att färdigställas. Det blir ett digitalt smörgåsbord att välja från.

Kan du ge några smakprov på programmets innehåll?

– En lektion man inte får missa är ”Digitaliserad hantverkare – Varför och hur?”, som kommer hållas av Johannes Ris på Byggstyrning tillsammans med Ole Kristian Kvarsvik på StreamBIM. Inspirationspasset och ”Den stora lögnen när det gäller standardisering”, kommer köras av trion Karin Wikström – NCC, Jimmy Forsberg – Skanska och Pontus Bengtsson – Autodesk. Det vill i alla fall jag gå på.

Vilka får delta?

– Alla i byggbranschen är välkomna, men fokus ligger på att få igång de mindre byggbolagen (SME-ftg). De har ju som vi alla vet inga IT avdelningar eller individer som kan ägna sig åt att transformera dem in i det digitala, vilket måste ske människa till människa.

Berätta om appen, som ska stötta digitaliseringsresan

– Som komplement till DigiVeckan har vi skapat en app; en plattform där de med behov av stöttning och de som kan hjälpa till kan mötas. Möjligheten att få hjälp på detta sätt är unikt och fortgår fram till årsskiftet. Bolagen som erbjuder sitt stöd gör det som en medmänsklig handling och det kommer säkert uppstå mycket bra ur det, som vi inte kan förutse nu. Ett stort tack redan nu till alla bolag som ställer upp på detta. Det ska bli grymt spännande!

Hur uppkom idén till ”DigiVeckan”?

– Jag fick förfrågan om att bidra med något till Byggföretagens webbsida på temat ”digitaliseringen av bygg- och anläggningsbranschen”. Normalt spelar jag in en liten film från något projekt i framkant, som ska inspirera andra, men jag kände mig lite less på det. Tillsammans med ett par kollegor så konstaterade jag att vi borde göra något mycket mer konkret. För vår del, som stort byggbolag, är det ju hjälp till självhjälp att få hela branschen att lyfta. Det är inte ovanligt att 80-90% på ett Skanskabygge utgörs av externa individer från olika underentreprenörer. Precis som med uppkopplingen, som vi tidigt identifierat som en svag länk, så blir även människan en svag länk i digitaliseringen av bygg- och anläggningsbranschen – om vi inte vet hur man använder olika digitala hjälpmedel.

Lotta Wibeck, Digitalization program Lead på Skanska Sverige IT och initiativtagare till ”DigiVeckan”, 20-24 september.

Se filmen om Digitaliseringsveckan och svara på enkäten, så kan vi svara på just din fråga.

Byggföretagens webbsida om Digitalisering i byggbranschen.

Kristina Melander

Kommunikationsstrateg och projektledare

Tel: +46 8 698 58 58

kristina.melander@byggforetagen.se