Kristin pratar hållbarhet under Frihamnsdagarna | Byggföretagen

Kristin pratar hållbarhet under Frihamnsdagarna

Kristin Lundmark, hållbarhetschef på Wästbygg, är en av deltagarna i Byggföretagen i västs seminarium under Frihamnsdagarna den 3 september. Temat är ”Hur bygger vi en hållbar drömstad?”. Vi tar pulsen på Kristin!

Publicerad:

Vad är det bästa med att jobba med hållbarhetsfrågor?

Byggsektorn har en viktig roll i att skapa samhällen för människor som ska finnas i många år, men det måste göras på ett hållbart sätt. Vi är generationen som måste ställa om till en hållbar affär och det känns givande att dagligen få bidra i den omställningen.

Vilka är de största möjligheterna respektive utmaningarna inom byggbranschens hållbarhetsarbete just nu?

Just nu är det ett högt tempo i hållbarhetsarbetet, vilket är både en utmaning och en möjlighet. Det som pratats om som trender och mål i flera år genomförs nu på grund av lagstiftning, krav från finansmarknaden och gemensamma sammanslutningar så som färdplaner inom privat och offentlig sektor. Många av de material vi bygger med har stor påverkan på klimatet men nya, klimatförbättrade metoder och produkter kommer och vi måste vara nyfikna och modiga för att ta till oss dessa. På grund av det höga tempot inom hållbarhet så är det en utmaning att hinna ta till sig allt och då kan det uppstå ett kunskapsglapp, samtidigt som det höga tempot möjliggör att hållbarhet går från att vara pilotprojekt till att komma in brett i projekt och affärer. Företag vågar nu investera och ta risker där man tidigare bedömt att det är olönsamt.

Hur ser en drömstad ut enligt dig?

I en drömstad är vi väl integrerade. Den genomsnittliga livslängden skiljer sig inte beroende på vilken stadsdel du bor i. Vi har en bred mix av olika boendeformer. Tack vare att vi har fått till en cirkulär ekonomi där vi återbrukar och återanvänder material så är det också billigare att bygga nytt och renovera så fler har råd med ett schysst boende. Byggnaderna är förstås klimatneutrala och genererar energi. Vi har teknik som stöder att det är smidigt att dela – allt från lokaler till fordon och prylar.

Seminariet äger rum fredag 3 september 09.00–09.45. Kom och lyssna på plats i Frihamnen, Göteborg eller se det digitalt här.