Regeringen måste agera för att undvika akut byggstopp | Byggföretagen

Regeringen måste agera för att undvika akut byggstopp

Med anledning av att Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite snart går ut varnar nu företaget i ett brev sina kunder för att det finns ”en betydande risk att störningarna kommer att bli avsevärda”. Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd betonar vikten av att regeringen agerar.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Innan alla tillstånd är på plats så råder det mycket stor osäkerhet om tillgången till cement för bygg- och anläggningsbranschen och övrig industri. Den 31 oktober närmar sig snabbt och regeringens beslut brådskar för tillfälliga lösningar. Information om läget är viktigt, men än mer angeläget är koordineringen om vem som gör vad och när. Här bör regeringen ta initiativ så att lösningar kan hittas för att undvika akut stopp, långa eller många glapp av leverans av cement till marknaden, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Om produktion i Slite omöjliggörs konstaterar Cementa att ”alla de cementprodukter som Cementa har tillgängliga kommer att bli föremål för kvotering.”