Så ska arbetsgivare hantera problemen med droger, vibrationer och kvartsdamm | Byggföretagen

Så ska arbetsgivare hantera problemen med droger, vibrationer och kvartsdamm

Hur kan arbetsgivare bli bättre på att riskbedöma och undvika skador inom droger, vibrationer och kvartsdamm? Det är frågor lyfts på två medlemsträffar under december. Byggföretagens arbetsmiljörådgivare Patrik Jakobsson berättar mer.

Publicerad:

Varför har ni valt att lyfta droger, vibrationer och kvartsdamm i ett seminarium?


– Vi får in fler och fler ärenden gällande droger i rådgivningen, men vet inte hur man som arbetsgivare skall handskas med problemet. Tyvärr så är det mycket lättare att få tag i droger idag än för tio år sedan. Man vet i allmänhet hur man ska handskas med alkohol men droger är kriminellt och då gäller inte rehabiliteringsansvaret för arbetsgivarna och det är inte så lätt alla gånger.

– Vibrationer och kvartsdamm är ett problem som vi måste lära våra medlemsföretag att ställa krav på sina leverantörer av maskiner och hur man ska minska dammet på våra byggarbetsplatser genom att använda sig av luftrenare och personliga ansiktsmasker. Här har lagstiftarna bestämt att sätta ett gränsvärde för respirabelt kvartsdamm på 0,1 milligram per kubikmeter, men hur ska man som företag veta hur mycket det är i verkligheten? Här får vi hjälp av Clarahälsan som berättar mer om just detta, säger Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Byggföretagen.

Var kan man vända sig om man vill veta mer? 

– Gällande kvartsdamm och vibrationer så hänvisar vi till företagshälsovården. Se till att personalen får göra vibrationsundersökning om man har en verksamhet som innehåller vibrerande maskiner och ta även hjälp med hur man ska eliminera damm på arbetsplatserna.

– På Arbetsgivarguiden så finns där en utarbetad checklista som vi tagit fram via våra jurister. Sen så finns det en hel del konsulter som jobbar med att ge råd till företag, Dahl & Dahl är ett av dom företagen som vi valt att bjuda in till vårt seminarium, säger Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare Byggföretagen i Mellansverige.


Anmäl dig här till medlemsträffen i Örebro den 2 december