Byggföretagens skatteexpert vill se fler kontroller av befintliga regler | Byggföretagen

Bygg­företagens skatteexpert vill se fler kontroller av befintliga regler

Hallå där! Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Byggföretagen, som den 3 december medverkar på Stora branschgruppens seminarium "Sekretess - fortsatt öppen dörr för kriminella?"

Publicerad:

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert, Byggföretagen.

Vilket är Byggföretagens inspel till myndigheter och beslutsfattare?

– Våra medlemsföretag behöver inte nya regler utan framförallt bättre kontroller av befintliga regelverk. Det är mycket allvarligt när tvingande lagregler, istället för att bidra till sund konkurrens, blir en konkurrensnackdel för de företag som faktiskt försöker följa dem. Skatteverket bör tillföras mer resurser och fortsätta jobba för att bli mer träffsäkra i sin kontrollverksamhet.

Vad kan ytterligare göras för att främja den sunda konkurrensen?

– Det finns idag drygt 60 000 enskilda näringsidkare i byggsektorn – som utgör en otroligt viktig del av byggbranschen. För att ytterligare främja den sunda konkurrensen efterlyser Byggföretagen utökade kontroller i samband med att Skatteverket godkänner enskilda näringsidkare för F-skatt. Framförallt bör frågan om den enskilde näringsidkarens självständighet utredas.

Vilka problem ser du i nuvarande lagstiftning?

– Den lagstiftning som infördes 1 januari 2021, som innebär att det införs ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i Sverige, har vad vi sett gynnat aktörer som försöker att runda lagstiftningen på bekostnad av de som försöker sköta sig. Detta ser Byggföretagen som mycket negativt eftersom våra medlemsföretag vill bygga Sverige på schyssta grunder. Alla åtgärder som tas fram behöver ha en tydlig effekt på problemen de är satta att lösa – annars kommer vi ingenstans.

Läs mer om seminariet på Skatteverkets hemsida