Få koll på hur du anlitar en underentreprenör | Byggföretagen

Få koll på hur du anlitar en underentreprenör

När du ska anlita ett annat företag så finns särskilda regler i Byggavtalet. Använd vår steg-för-steg-guide så allt blir rätt, tipsar Siri Åhlmans – arbetsrättsjurist på Byggföretagen.

Publicerad:

Siri Åhlmans är arbetsrättsjurist på Byggföretagen.

Reglerna i Byggavtalet syftar till att skydda seriösa företag och dessutom försvåra för de oseriösa aktörerna.

– Det är viktigt att kontrollera sina affärspartners inför en affär. Vi har många tvister gällande anlitande av underentreprenör och i de fall medlemsföretagen brutit mot reglerna får de betala skadestånd.

Hur går jag till väga för att anlita en underentreprenör?

  • Kontrollera om företaget är medlemmar hos oss. Om så är fallet kan de anlitas utan åtgärd.
  • Om de inte är medlemmar hos oss så måste du kontrollera att företaget uppfyller ett antal villkor, till exempel att företaget är godkänt för F-skatt och är bundet av Byggavtalet. Detta gör du genom att fylla i blanketten UE2021 som du sedan skickar in till Byggnads.
  • Om företaget inte är bundet av Byggavtalet ska du istället förhandla anlitandet av underentreprenören med Byggnads.

– Använd vår enkla steg-för-steg-guide. Där finns all information du behöver om hur du går tillväga. Och tveka inte att kontakta rådgivningen om du har några frågor. Hellre tio frågor i förväg än en tvist i efterhand.

Rådgivning – arbetsrätt och kollektivavtal

Vill du som medlemsföretag få rådgivning om arbetsrätt och kollektivavtal gällande Tjänstemannaavtalet, Väg- och Banavtalet och Byggavtalet? Gå till vår rådgivning online eller ring: 010 451 64 80. Kom ihåg att ha ert organisationsnummer redo.