Fyra av tio byggföretagare tror att antalet anställda ökar under 2022 | Byggföretagen

Fyra av tio bygg­företagare tror att antalet anställda ökar under 2022

Nästan fyra av tio företagare inom bygg- och anläggning tror att man har fler anställda om sex månader än vad som är fallet i dag. Det visar Svenskt Näringslivs företagarbarometer för det fjärde kvartalet.

Publicerad:

Svenskt Näringsliv har frågat bygg- och anläggningsbranschen om framtiden.

– Det finns stora möjligheter i bygg- och anläggningsbranschen men det fordrar också fortsatta insatser från beslutsfattarna. Nu behövs en långsiktig lösning på cementkrisen, trygg elförsörjning och utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Brist på rätt utbidad arbetskraft

När det kommer till hur företagen inom bygg- och anläggning utvecklats det senaste halvåret uppger tre av tio att man har fler anställda i dag än för sex månader sedan. Här ligger bygg- och anläggningsbranschen något lägre än genomsnittet för samtliga branscher.

– Bristen på rätt utbildad arbetskraft hindrar många av Byggföretagens medlemmar från att expandera. Det behövs t ex fler snickare, murare och betongarbetare, säger Tanja Rasmusson.

Totalt har 5 094 företag deltagit i Svenskt Näringslivs undersökning under perioden 9 till 26 november.