Helglön – vad gäller? | Byggföretagen

Helglön – vad gäller?

Julen närmar sig och innebär ledighet för många. Anders Fareskog, arbetsrättsjurist på Byggföretagen i väst, svarar på de vanligaste frågorna om helglön.

Publicerad:

Anders Fareskog, arbetsrättsjurist på Byggföretagen i väst

Anställda som omfattas av Väg- och banavtalet samt Byggavtalet har rätt att vara lediga med lön på vissa helgdagar. Detta gäller när följande helgdagar infaller på en vardag: nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, annandag påsk, 1 maj, Kristi Himmelsfärds dag, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton. Den anställde ska ha arbetat full arbetstid dagen före samt dagen efter helgdagen. Viss frånvaro räknas dock som arbetstid:

  • sjukdom (dag 1–14)
  • uttryckligen beviljad ledighet
  • överenskommen inarbetad tid
  • semester
  • permittering (vecka 1–4)

Får en anställd helglön om denne ”vabbat” på den aktuella helgdagen?

– Den anställde får helglön så länge denne inte har fått eller varit berättigad ersättning från Försäkringskassan den aktuella dagen. Samma gäller om den anställde endast ”vabbar” en del av dagen, men då ska helglönen reduceras därefter.

Vad gäller om en anställd är föräldraledig innan och efter en helgdag?

– Den anställde får endast helglön om denne arbetat full arbetstid dagen före samt dagen efter helgdagen. Som arbetad tid räknas enligt avtalet ”uttryckligen beviljad ledighet” vilket t.ex. kan vara föräldraledighet. Den anställde ska dock inte ha fått eller varit berättigad till ersättning från Försäkringskassan den aktuella dagen för att få helglön.

Rådgivning – arbetsrätt och kollektivavtal

Vill du som medlemsföretag få rådgivning om arbetsrätt och kollektivavtal gällande Tjänstemannaavtalet, Väg- och Banavtalet och Byggavtalet? Gå till vår rådgivning online eller ring: 010 451 64 80. Kom ihåg att ha ert organisationsnummer redo.