Därför vill Byggföretagen se över allmänna löneavgiften | Byggföretagen

Därför vill Bygg­företagen se över allmänna löneavgiften

Byggföretagens skatteexpert Sofie Wilhelmsson är kritisk till att den allmänna löneavgiften fortsätter att bakas in i arbetsgivaravgifterna.

Publicerad:

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert, Byggföretagen.

Den allmänna löneavgiften på 11,62 procent som utgår på alla löner är en skatt som den enskilde arbetstagaren aldrig ser i lönekuvertet eller deklarationen. Den ger inte rätt till några förmåner i socialförsäkringssystemet – men utgör ändå en del av arbetsgivaravgiften.

Försvara schyssta företag

– Det är missvisande att den allmänna löneavgiften är inbakad i arbetsgivaravgiften. Dessutom är den alldeles för hög. De schyssta företagens position på marknaden behöver försvaras. Dolda skatter i socialavgiftens skepnad är inget som gynnar de schyssta företagen. Ju dyrare det blir att anställa, desto mer ökar risken för osund konkurrens, säger Sofie Wilhelmsson.

Enligt Skattebetalarnas förening genererar den allmänna löneavgiften intäkter till staten på över 200 miljarder kronor årligen.

Här kan du läsa mer om allmänna löneavgiften