Så arbetar du för en säker arbetsmiljö | Byggföretagen

Så arbetar du för en säker arbetsmiljö

Det handlar om att alla ska komma hem efter jobbet, men också om lönsamhet. Johanna på Serneke och Åsa på Skeppsviken Bygg delar med sig av sina bästa tips.

Publicerad:

Johanna Tidholm, arbetsmiljöstrateg Serneke och Åsa Tenggren, KMA-chef Skeppsviken Bygg i Göteborg, är aktiva i Byggföretagen i västs arbetsmiljönätverk och arbetar dagligen för trygga och säkra arbetsplatser.

Hur gör man för att skapa en trygg och säker arbetsmiljö?

– Dialog är jätteviktigt. Alla behöver förstå sitt eget ansvar att medverka och samverka för en god arbetsmiljö. Genom att aktivt jobba med arbetsmiljön blir det till en naturlig del i vardagen, lika självklart som allt annat.

Johanna Tidholm, arbetsmiljöstrateg Serneke

Varför är det viktigt att arbeta för en god arbetsmiljö?

– Det handlar om att alla ska komma hem välmående efter en dag på jobbet, och att må bra utan skador eller ohälsa efter ett helt arbetsliv. Att förebygga olyckor men också för att öka lönsamheten – planerar vi, jobbar förebyggande och ser till att alla mår bra går arbetet säkrare och smidigare.

Åsa Tenggren, KMA-chef på Skeppsviken Bygg i Göteborg

Så arbetar du för en säker arbetsmiljö

  • Påminn om riskerna. Det är när vi blir bekväma och tänker ”det här har jag gjort förr” eller ”inget har ju hänt tidigare” som olyckan plötsligt sker.
  • Positiv feedback. Ge varandra beröm när man gör något bra.
  • Engagemang från ledare och chefer. Ledarskapet är viktigt för arbetet med en god säkerhetskultur.